Szaszłyki z kurczaka z boczkiem i sałatka
Sezon grillowy rozpoczęty! Uwielbiam te piękne popołudnia i wieczory spędzane w gronie rodziny i przyjaciół przy akompaniamencie dobrego jedzonka 🙂
Mam dla Was pyszny pomysł na szaszłyki z kurczaka z boczkiem z grilla oraz lekką sałatkę a’la caprese – do których przygotowania wykorzystałam olej Kujawski “Bazylia”.
Oleje Kujawski z ziołami w sezonie grillowym świetnie sprawdzą się jako marynata do mięsa, warzyw czy ryby na grilla. Będą także świetnym dodatkiem do sałatek, a w razie niepogody idealnie sprawdzą się także do smażenia czy pieczenia. Jedna butelka a tyle możliwości!
Kujawski z ziołami to połączenie oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia z naturalnymi ziołami. Jest niezwykle aromatyczny i podkręci potrawy. Mamy aż 8 smaków do wyboru! Na pewno znajdziesz coś dla siebie. Kujawski z ziołami jest idealny do smażenia, pieczenia, grillowania, a także jako dressing do sałatki.
Przed użyciem obróć butelkę kilka razy, aby wymieszać zioła z olejem.
Składniki na szaszłyki z kurczaka z boczkiem:
- 1 podwójna pierś z kurczaka (około 500-600 g mięsa)
- sól i pieprz
- 2 łyżki oleju Kujawski “Bazylia”
- 100 g wędzonego parzonego boczku
- 3 średnie cebule
Składniki na sałatkę a’la caprese:
- 100 g rukoli
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 1 opakowanie mini mozzarelli (125 g)
- pieprz
- 3 łyżeczki oleju Kujawski “Bazylia”
Przygotowanie szaszłyków z kurczaka z boczkiem i sałatki:
Podwójną pierś z kurczaka pokrój na kawałki ok. 2,5 cm. Oprósz je solą, pieprzem i wymieszaj z 2 łyżkami oleju Kujawskiego z bazylią.
Wędzony parzony boczek pokrój w kostkę ok. 2,5 cm.
3 średnie cebule pokrój w ósemki.
Nakładaj na patyczki do szaszłyków (wcześniej namoczone w zimnej wodzie) na przemian wszystkie składniki. Grilluj przez kilka minut na rumiano.
Szaszłyki możesz grillować także na patelni grillowej lub upiec w piekarniku.
W misce umieść rukolę. Na wierzch wyłóż pomidorki koktajlowe pokrojone na połówki. Następnie dodaj 1 opakowanie mini mozzarelli – kuleczki mozzarelli pokrój na pół.
Całość oprósz pieprzem i polej 3 łyżeczkami oleju Kujawskiego z bazylią.
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: 45
Stopień trudności: prosty przepis