Porady kulinarne
-
Udany rosół - co zrobić?
Sekretem udanego rosołu są składniki dobrej jakości (dobrze więc wybrać się do sprawdzonego rzeźnika) i czas. Dobry rosół gotuje się powoli, powinien tylko pyrkać a nie mocno bomblować.
-
-
Zupa dyniowa - jakie przyprawy?
Do zupy zawsze dodaje korzenne przyprawy jak cynamon, gałka muszkatołowa, imbir, które sprawiają, że zupa jeszcze bardziej rozgrzewa.
-
Jak długo można przechowywać surowe knedle?
Surowe, nie ugotowane knedle, można przechowywać w lodówce do kilku godzin.
-
-
Jak ubić białka na tort bezowy
Białka (najlepiej w temperaturze pokojowej) ubijamy w mikserze na średnich obrotach. Dobrze spisuje się tu stojący. Kiedy lekko się spienią dodajemy powoli cukier – łyżka po łyżce czekając aż poprzednia partia dobrze się wymiesza.
-
Kiedy zbierać owoce dzikiej róży?
Owoce dzikiej róży zbieramy w październiku i listopadzie. Owoce są dojrzałe, ale jeszcze nie bardzo miękkie.
-
Sok z jarmużu - z czym łączyć jarmuż?
Z jarmużem świetnie komponują się jabłka, gruszki, kiwi, banan czy owoce cytrusowe.
-
Czym zastąpić makaron z "zupek chińskich"?
Używam zwykłego makaronu chińskiego wonton, dostępnego bez problemu w każdym większym markecie.
-
Dynia - do czego ją użyć?
To bardzo wdzięczne warzywo, które wykorzystuję do przygotowania zup, słodkich i wytrawnych wypieków, dań mącznych: kopytek, gnochi, pierogów i naleśników
-
Placuszki z cukinii - jak smażyć?
Placuszki smaż, na patelni z nieprzywierającym dnem, na mocno rozgrzanym oleju.
-
Aronia - co zrobić, aby straciła goryczkę?
Po obraniu i umyciu aronię należy włożyć do zamrażalnika na 24 godziny, aby straciła goryczkę.
-
-
Naleśniki - z czym podawać?
Naleśniki podaj z sezonowymi owocami, jabłkami smażonymi z cynamonem lub z serkiem śmietankowym
-
Galaretka - kiedy nie stężeje?
Galaretka z owocami kiwi, mango i ananasa nie stężeje, ponieważ zawierają one enzymy rozkładające białko
-
Pokrzywa - kiedy i gdzie ją zbierać?
Pokrzywę zbieraj wczesną wiosną, kiedy pędy są jeszcze młode i delikatne. Pozyskuj ją z naturalnych, nie zanieczyszczonych stanowisk.