Sałatka z pomidorów i boczku
Pyszna sałatka, która idealnie pasuje na lunch do pracy czy kolację w gronie znajomych 🙂 Tylko kilka podstawowych składników jak soczyste pomidorki, mozzarella, chrupiąca sałata, boczek i pyszny dressing musztardowo-miodowy z odrobiną czosnku. Do dressingu użyłam oleju Kujawskiego z ziołami “Czosnek”. Pycha 🙂
Kujawski z ziołami to połączenie oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia z naturalnymi, aromatycznymi ziołami. Oleje te występują aż w 8 wariantach smakowych i super sprawdzają się do smażenia, pieczenia, sałatek oraz marynat; na ciepło i na zimno. Taki olej potrafi podkręcić smak klasycznego dania. Jeden olej, a daje tyle możliwości 🙂 Z takim smakowym olejem przygotujesz wiele potraw.
Składniki na sałatkę z pomidorów i boczku:
- 1 sałata rzymska mini
- 150 g pomidorków koktajlowych
- 125 g minimozzarelli w kulkach
- 100 g wędzonego parzonego boczku
- ¼ cebuli
- 4 łyżeczki oleju Kujawskiego z ziołami “Czosnek”
- 4 łyżeczki miodu
- 4 łyżeczki soku z cytryny
- 2 łyżeczki musztardy delikatesowej.
Jak zrobić sałatkę z pomidorów i boczku?
Sałatę rzymską posiekaj.
Pomidorki koktajlowe opłucz i pokrój na ćwiartki.
Minimozzarellę w kulkach przekrój na pół. Możesz użyć także zwykłej mozzarelli w kulce. Kawałek cebuli obierz i pokrój w piórka.
Wędzony boczek pokrój w paseczki i podsmaż na rumiano na suchej patelni. Odsącz na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
Wymieszaj składniki dressingu:
4 łyżeczki oleju Kujawski “Czosnek”, 4 łyżeczki miodu, 4 łyżeczki soku z cytryny i 2 łyżeczki musztardy delikatesowej.
Ułóż w dwóch salaterkach sałatę, pomidorki, boczek, mozzarellę i cebulę. Polej przygotowanym dressingiem – sałatka z pomidorów i boczku jest gotowa.
Liczba porcji:
Czas przygotowania:
Stopień trudności: