Kurczak marynowany w jogurcie z sałatką

Kurczak marynowany w jogurcie z sałatką

Zdjęcie - Kurczak marynowany w jogurcie z sałatką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sezon grillowy w pełni! Wreszcie mamy piękne lato – słoneczko nas rozpieszcza i zachęca do spędzania czasu przy grillu.

Mam dla Was pyszny pomysł na kurczaka w marynacie jogurtowej z grilla oraz lekką sałatkę – do których przygotowania wykorzystałam ziołowe oleje Kujawski.

Oleje Kujawski z ziołami w sezonie grillowym świetnie sprawdzą się jako marynata do mięsa, warzyw czy ryb na grilla. Będą także świetnym dodatkiem do sałatek, a w razie niepogody – idealnie sprawdzą się także do smażenia czy pieczenia. Jedna butelka a tyle możliwości!👌😃

Kujawski z ziołami to połączenie oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia z naturalnymi ziołami. Mamy aż 8 smaków do wyboru! Na pewno znajdziesz coś dla siebie. Kujawski z ziołami jest idealny do smażenia, pieczenia, grillowania, a także jako dressing do sałatki.

Przed użyciem obróć butelkę kilka razy, aby wymieszać zioła z olejem.

Składniki na kurczaka marynowanego w jogurcie:

  • 500 g piersi z kurczaka
  • sól i pieprz
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 1/2 łyżki musztardy
  • 1 łyżka oleju Kujawski “Czosnek” 

Zdjęcie - Kurczak marynowany w jogurcie z sałatką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na sałatkę:

  • 4 łyżeczki oleju Kujawski “Papryka ostra, bazylia, pomidor”
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżeczki octu winnego
  • 75 g miksu sałat z rukolą
  • 75 g kukurydzy z puszki
  • 50 g sera feta
  • 150 g pomidorków koktajlowych

Zdjęcie - Kurczak marynowany w jogurcie z sałatką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przygotowanie kurczaka marynowanego w jogurcie z sałatką:

Mięso piersi z kurczaka pokrój na fileciki. Oprósz je solą i pieprzem.

W misce wymieszaj składniki na marynatę:

200 g jogurtu naturalnego, 1/2 łyżki musztardy i 1 łyżkę oleju Kujawski czosnek. Włóż fileciki do marynaty jogurtowej i dokładnie wymieszaj. Odstaw mięso na noc do lodówki. (Mięso marynuj w woreczku foliowym lub plastikowym  albo szklanym naczyniu; marynowanie w folii aluminiowej lub misce metalowej może przełożyć się na metaliczny smak marynaty)

Następnego dnia kurczaka grilluj przez kilka minut na rumiano. Możesz użyć także patelni grillowej lub mięso upiec w piekarniku.

Wymieszaj w miseczce 4 łyżeczki oleju Kujawski “Papryka ostra, bazylia, pomidor” z 1 łyżeczką musztardy Dijon, 1 łyżeczką miodu i 2 łyżeczkami octu winnego. Do miski przełóż 75 g miksu sałat z rukolą. Na sałacie ułóż 75 g odsączonej kukurydzy z puszki, 50 g pokrojonego sera feta i 150 g pokrojonych pomidorków.

Przed podaniem do kurczaka marynowanego w jogurcie – polej sałatkę dressingiem.

 

Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 2 dni (w tym marynowanie mięsa)
Stopień trudności: prosty przepis

Kategorie przepisów