Kurczak marynowany w jogurcie z sałatką
Sezon grillowy w pełni! Wreszcie mamy piękne lato – słoneczko nas rozpieszcza i zachęca do spędzania czasu przy grillu.
Mam dla Was pyszny pomysł na kurczaka w marynacie jogurtowej z grilla oraz lekką sałatkę – do których przygotowania wykorzystałam ziołowe oleje Kujawski.
Oleje Kujawski z ziołami w sezonie grillowym świetnie sprawdzą się jako marynata do mięsa, warzyw czy ryb na grilla. Będą także świetnym dodatkiem do sałatek, a w razie niepogody – idealnie sprawdzą się także do smażenia czy pieczenia. Jedna butelka a tyle możliwości!👌😃
Kujawski z ziołami to połączenie oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia z naturalnymi ziołami. Mamy aż 8 smaków do wyboru! Na pewno znajdziesz coś dla siebie. Kujawski z ziołami jest idealny do smażenia, pieczenia, grillowania, a także jako dressing do sałatki.
Przed użyciem obróć butelkę kilka razy, aby wymieszać zioła z olejem.
Składniki na kurczaka marynowanego w jogurcie:
- 500 g piersi z kurczaka
- sól i pieprz
- 200 g jogurtu naturalnego
- 1/2 łyżki musztardy
- 1 łyżka oleju Kujawski “Czosnek”
Składniki na sałatkę:
- 4 łyżeczki oleju Kujawski “Papryka ostra, bazylia, pomidor”
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżeczki octu winnego
- 75 g miksu sałat z rukolą
- 75 g kukurydzy z puszki
- 50 g sera feta
- 150 g pomidorków koktajlowych
Przygotowanie kurczaka marynowanego w jogurcie z sałatką:
Mięso piersi z kurczaka pokrój na fileciki. Oprósz je solą i pieprzem.
W misce wymieszaj składniki na marynatę:
200 g jogurtu naturalnego, 1/2 łyżki musztardy i 1 łyżkę oleju Kujawski czosnek. Włóż fileciki do marynaty jogurtowej i dokładnie wymieszaj. Odstaw mięso na noc do lodówki. (Mięso marynuj w woreczku foliowym lub plastikowym albo szklanym naczyniu; marynowanie w folii aluminiowej lub misce metalowej może przełożyć się na metaliczny smak marynaty)
Następnego dnia kurczaka grilluj przez kilka minut na rumiano. Możesz użyć także patelni grillowej lub mięso upiec w piekarniku.
Wymieszaj w miseczce 4 łyżeczki oleju Kujawski “Papryka ostra, bazylia, pomidor” z 1 łyżeczką musztardy Dijon, 1 łyżeczką miodu i 2 łyżeczkami octu winnego. Do miski przełóż 75 g miksu sałat z rukolą. Na sałacie ułóż 75 g odsączonej kukurydzy z puszki, 50 g pokrojonego sera feta i 150 g pokrojonych pomidorków.
Przed podaniem do kurczaka marynowanego w jogurcie – polej sałatkę dressingiem.
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 2 dni (w tym marynowanie mięsa)
Stopień trudności: prosty przepis