Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Za chałwą nigdy nie przepadałam, jednak kiedy skosztowałam lodów o tym smaku, zwariowałam na ich punkcie.(...) Przepis jest banalnie prosty i co najważniejsze nie potrzebujemy do niego maszyny do lodów, wystarczy blender :)!
Jabłecznik to ciasto, które kojarzy mi się z rodzinnym domem. Z chrupiącą skórką, lekkim posmakiem cynamonu i kwaśnymi jabłkami (choć z tymi słodszymi też jest pyszny). Uwielbiam zapach roznoszący się po domu podczas pieczenia i roztopiony cukier puder na jeszcze ciepłym kawałku ciasta. Zapraszam na najlepszy jabłecznik mojej mamy.
Babka z majonezem jeszcze do wczoraj była dla mnie ogromnym dziwactwem. Zrobiłam ją z ciekawości, nie dowierzając, iż nie wyczuję charakterystycznego posmaku w cieście. Nie wyczułam!
Warstwowa sałatka nie pojawia się u mnie zbyt często, ponieważ jest przy niej sporo pracy. Do najszybszych w wykonaniu też nie należy, gdyż niektóre składniki wymagają ugotowania. Cudowny smak i połączenie składników zostawiam na wyjątkowe okazje, co czyni ją jeszcze lepszą.
Delikatna tarta z mascarpone, borówkami i pomarańczą chodziła mi po głowie od tygodnia. Zawsze coś stało na przeszkodzie aby ją zrobić, a to wyjazd, a to brak owoców w pobliskim markecie... Wreszcie się udało!
Chilli con carne to pełne smaku połączenie mięsa wołowego, pomidorów, fasoli, ostrej papryki i przypraw. Ciekawym rozwiązaniem może okazać się, dodanie do dania kostki czekolady. Podawane w towarzystwie tortilli , choć równie dobrze sprawdzi się jako farsz papryki, bakłażana czy ziemniaka.
Śliwki w boczku podane na stół znikają błyskawicznie! Nie wymagają wielu składników i czasu na ich przygotowanie, a chrupiący, słony boczek cudownie komponuje się z suszoną śliwką. Wszyscy goście pokochają tą ekspresową przystawkę.
Delikatne polędwiczki z serem pleśniowym i szpinakiem to idealne połączenie smaków, sprawdzi się podczas rodzinnego obiadu, czy kolacji ze znajomymi. Oprócz rewelacyjnego smaku ich ogromnym atutem, jest niesłychanie szybki czas przygotowania.
Choć przygotowanie klopsików wymaga więcej czasu, nie powinniśmy się zniechęcać. Idealnie soczyste i przyprawione mięso w delikatnym beszamelu z cukinią podbiją serce każdego.
Kiedy na targowisku zaczynają pojawiać się szparagi jest to dla mnie sygnał, że lada moment będzie wiosna. W kuchni, to wyjątkowe warzywo potrzebuje równie wyśmienitego dodatku. Idealnie cienkie plastry szynki parmeńskiej nadadzą się tu idealnie.
Podudzia z kurczaka to jedno z mięs, które zawsze bardzo mi smakowało. Kiedy odkryłam zalety pieczenia w rękawie, polubiłam je jeszcze bardziej. Gotowy kurczak jest soczysty i pełen smaku, słodycz miodu idealnie komponuje się z aromatem przypraw.