Muffiny z dynią
Słoik z musem z dyni, który przygotowałam na zimę szybko wyszedł z mojej szafki. Najpierw przygotowałam tartę, a tym razem pyszne dyniowe babeczki. Pyszne, wilgotne i w pięknym kolorze nadały się idealnie na drugie śniadanie na uczelni i w pracy.
Składniki (ok. 8szt.):
125g mąki pszennej
50g cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
mały słoiczek puree z dyni
2 jaja
100ml oleju
2 łyżeczki cynamonu
0,5 łyżeczki imbiru
garść pestek z dyni
W jednej misce łączymy suche składniki (mąka, proszek do pieczenia oraz cynamon z imbirem), a w drugiej mokre (jajka, cukier, olej i puree z dyni). W kolejnym kroku łączymy zawartość obu misek i mieszamy takk by powstała jednolita masa.
Gotowe ciasto przekładamy do papilotek, napełniamy je do 2/3 ich wysokości i z wierzchu posypujemy pestkami. Pieczemy w temperaturze 180st C przez ok. 25-30 minut.