Cupcake'i z jeżynami i kremem mascarpone
Trzy dni wolnego wykorzystałam na wizytę w domu. Piękne, słoneczne dni spędziłam z rodziną i przyjaciółmi. Udało mi się również poświęcić trochę czasu wypiekom, dzięki czemu dzisiaj mogę Was zaprosić na cudowne cupcake'i pachnące latem.
Składniki (8szt.): Ciasto 50g miękkiego masła, 100g cukru, jajko, 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia, 140g mąki pszennej, 60ml mleka,
Nadzienie: garść jeżyn, 3 łyżki cukru,
Dekoracja: 8 jeżyn, 250g mascarpone, 50g masła, 3 łyżki cukru pudru
Do miski wrzucamy miękkie masło i cukier. Ucieramy na puszysta masę, wbijamy jajko i ucieramy dalej. Kiedy masa jest rzadka dodajemy proszek do pieczenia. Wsiewamy mąkę, dodajemy mleko i wszystko razem mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
Do niewielkiego rondelka wrzucamy jeżyny z cukrem. Gotujemy na małym ogniu, aż owoce zmiękną, rozpadną się i powstanie dżem.
Blaszkę wykładamy papilotkami, które wypełniamy w połowie gotową masą, następnie na środek dajemy łyżkę przygotowanego dżemu, który przykrywamy kolejną porcją ciasta. Tak przygotowane babeczki wsadzamy do nagrzanego piekarnika do 180st C i pieczemy 25 minut. Ciastka po wyjęciu z pieca pozostawiamy do przestygnięcia.
W między czasie przygotowujemy krem. Miksujemy serek z masłem i cukrem pudrem, kiedy wszystko się połączy, przekładamy masę do rękawa cukierniczego (z wcześniej włożoną końcówką) i wstawiamy do lodówki na ok.15 minut.
Krem nakładamy na chłodne cupcake'i, na czubku każdego kładziemy jeżynę.