Tort bezowy
Wreszcie zrobiłam swój pierwszy, bezowy tort! Już nie mogę się doczekać lata, by przełożyć bezę cudownie soczystymi truskawkami i malinami...
Składniki (śr. 18cm): Beza
3 białka
150g cukru pudru
łyżeczka mąki ziemniaczanej
szczypta soli
Krem
200ml śmietany 30%
250g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
truskawki
słodkie winogrona
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie powoli dodajemy cukier puder i zmniejszamy obroty miksera. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną. Gładką i lśniącą masę dzielimy na trzy części.
Odrysowujemy na papierze do pieczenia 3 koła, w ich granicach nakładamy masę z białek. Wsadzamy do rozgrzanego piekarnika do 120 st C i pieczemy 1,5h. Pozostawiamy w uchylonym piekarniku do ostygnięcia.
Mascarpone miksujemy ze śmietaną, aż uzyskamy gęsty krem. Delikatnie dosładzamy cukrem pudrem.
Wysuszone bezowe blaty przekładamy kremem i owocami i gotowe!