Wieniec drożdżowy z cynamonem
Dziś prezentuję przepis na pyszny drożdżowy wieniec z cynamonem. Oprócz doskonałego smaku, zachęca swoim ciekawym wyglądem. Koniecznie go spróbujcie!
Składniki: Ciasto:
6g suchych drożdży
3/4 szklanki letniego mleka
55g cukru
280g mąki pszennej
jajko
60g roztopionego ostudzonego masła
łyżeczka cukru wanilinowego
szczypta soli
łyżka oleju
Wnętrze:
3 łyżki cynamonu
5 łyżek cukru
2 łyżki płynnego miodu
Jajka miksujemy z cukrem, cukrem wanilinowym i letnim mlekiem. Suche drożdże łączymy w misce z mąką, następnie dodajemy wcześniej połączone mokre składniki, przestudzone masło oraz szczyptę soli. Składniki wyrabiamy do momentu, aż ciasto będzie elastyczne. Gdy przestanie się kleić do rąk dodajemy łyżkę oleju i wyrabiamy jeszcze przez moment. Zagniatamy kulę i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok.1h do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je na kształt prostokąta i smarujemy go miodem. W miseczce łączymy cukier z cynamonem, a następnie gotową mieszaniną obsypujemy ciasto. Ciasto zawijamy dłuższym bokiem w roladę.
Zawinięte ciasto rozcinamy wzdłuż ostrym nożem na dwie części, tak by były widoczne zrolowane warstwy. Dwa kawałki ciasta przeplatamy na zmianę i formujemy w koło, na łączeniu ugniatamy palcami by ciasto się zespoiło.
Wieniec układamy na blaszce wyłożonej papierem. Wsadzamy na dolną półkę rozgrzanego piekarnika do 190st C i pieczemy przez ok.30-40 minut.
Gotowe ciasto trzymamy pod bawełnianą ściereczką aby dłużej zachowało świeżość.