Wieniec drożdżowy z cynamonem

Wieniec drożdżowy z cynamonem

Dziś prezentuję przepis na pyszny drożdżowy wieniec z cynamonem. Oprócz doskonałego smaku, zachęca swoim ciekawym wyglądem. Koniecznie go spróbujcie!
Zdjęcie - Wieniec drożdżowy z cynamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Składniki: Ciasto:

6g suchych drożdży

3/4 szklanki letniego mleka

55g cukru

280g mąki pszennej

jajko

60g roztopionego ostudzonego masła

łyżeczka cukru wanilinowego

szczypta soli

łyżka oleju

Wnętrze:

3 łyżki cynamonu

5 łyżek cukru

2 łyżki płynnego miodu
Zdjęcie - Wieniec drożdżowy z cynamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Wieniec drożdżowy z cynamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Wieniec drożdżowy z cynamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Wieniec drożdżowy z cynamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Jajka miksujemy z cukrem, cukrem wanilinowym i letnim mlekiem. Suche drożdże łączymy w misce z mąką, następnie dodajemy wcześniej połączone mokre składniki, przestudzone masło oraz szczyptę soli. Składniki wyrabiamy do momentu, aż ciasto będzie elastyczne. Gdy przestanie się kleić do rąk dodajemy łyżkę oleju i wyrabiamy jeszcze przez moment. Zagniatamy kulę i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok.1h do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je na kształt prostokąta i smarujemy go miodem. W miseczce łączymy cukier z cynamonem, a następnie gotową mieszaniną obsypujemy ciasto. Ciasto zawijamy dłuższym bokiem w roladę.
Zawinięte ciasto rozcinamy wzdłuż ostrym nożem na dwie części, tak by były widoczne zrolowane warstwy. Dwa kawałki ciasta przeplatamy na zmianę i formujemy w koło, na łączeniu ugniatamy palcami by ciasto się zespoiło.
Wieniec układamy na blaszce wyłożonej papierem. Wsadzamy na dolną półkę rozgrzanego piekarnika do 190st C i pieczemy przez ok.30-40 minut.
Gotowe ciasto trzymamy pod bawełnianą ściereczką aby dłużej zachowało świeżość.
Zdjęcie - Wieniec drożdżowy z cynamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów