Rogaliki z konfiturą z czarnej porzeczki
Rogaliki z dżemem z czarnej porzeczki to popisowy wypiek mojej babci. Jedna z ostatnich wizyt w domu, zaowocowała spisaniem receptury i wreszcie udało mi się odtworzyć te słodkości.
Składniki (36 szt.): Ciasto 500g mąki pszennej, 250g margaryny, 2 jajka, 8g suchych drożdży, 4 łyżki mleka
Wierzch roztrzepane jajko, miseczka grubego cukru
Środek słoiczek marmolady z czarnej porzeczki
Drożdże łączymy z mąką. Następnie do suchych składników dodajemy ciepłe mleko, jajka oraz pokrojoną w kostkę margarynę. Całość ugniatamy, do momentu uzyskania elastycznego ciasta.
Ciasto dzielimy na 6 porcji, z każdej formujemy kulę, rozgniatamy ją i wałkujemy. Okrągły placek dzielimy nożem na 6 trójkątów, wewnętrzne wierzchołki smarujemy odrobiną roztrzepanego jajka, a na szerszą część nakładamy łyżeczkę dżemu. Dżem zakrywamy ciastem i zaklejamy ciasto paluszkiem, zabezpieczając dżem przed wypłynięciem. Dalej zawijamy tak by posmarowana jajkiem końcówka przykleiła się do ciastka. Rogi zawijamy do środka, tak by uzyskać kształt rogala. Przygotowane ciastka łapiemy za końce i moczymy w jajku, a następnie wkładamy do miseczki z cukrem by pokrył on zamoczoną część.
Pieczemy 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 170st C. Po wyjęciu z pieca zostawiamy do ostygnięcia.