Chrupiące grzanki z tapenadą i krewetką / konkurs

Grzanki to idealna przekąska na każdą okazję, w połączeniu z ciekawymi składnikami mogą okazać się wyjątkowym daniem na Waszym stole. Jeżeli kochacie owoce morza i oliwki, ta wariacja na pewno przypadnie Wam do gustu.

Zdjęcie - Chrupiące grzanki z tapenadą i krewetką / konkurs - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Gdy zależy nam na czasie, najlepiej do naszej potrawy nadadzą się krewetki mrożone lub gotowane - które są wstępnie obrane ze skorupek. Jeżeli jednak chcemy podać coś wyjątkowego warto kupić krewetki surowe w pancerzu. Oprócz tych wcześniej wymienionych, w MAKRO dostaniecie również krewetki zimnowodne, które charakteryzują się słodkawym smakiem.

Wybór należy do Was, jednak gdy nie mamy zbyt wiele doświadczenia z owocami morza, warto wykorzystać wstępnie przygotowany produkt.
Składniki:
bagietka żytnia
Pasta
mały słoik czarnych oliwek
3 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy z oliwek
sól morska
pieprz kolorowy
Krewetki krewetki tygrysie
2 ząbki czosnku
pietruszka
papryka słodka
sól masło


Zdjęcie - Chrupiące grzanki z tapenadą i krewetką / konkurs - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Chrupiące grzanki z tapenadą i krewetką / konkurs - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Chrupiące grzanki z tapenadą i krewetką / konkurs - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Chrupiące grzanki z tapenadą i krewetką / konkurs - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Godzinę przed przyrządzeniem przekąsek rozmrażamy krewetki. Kiedy będą już gotowe pozbawiamy je ogonków, następnie płuczemy. Wrzucamy na patelnię z roztopionym masłem, przeciśniętym czosnkiem i odrobiną papryki. Smażymy kilka minut na lekko różowy kolor.

Bagietkę kroimy i smarujemy masłem, po czym wsadzamy do rozgrzanego piekarnika do 180st C na ok. 10 minut.

W tym czasie blendujemy oliwki z oliwą oraz przyprawami. Pietruszkę płuczemy i drobno siekamy. Na ciepłe bagietki nakładamy pastę z oliwek, na wierzch kładziemy krewetkę. Grzankę obficie posypujemy posiekaną pietruszką. Podajemy ciepłe.

KONKURS

Dziś prócz przepisu chciałam zaprosić Was do wspólnej zabawy. Mam do rozdania 3 karty przyjaciela MAKRO oraz 5 jednorazowych wejściówek do sklepu. Jeżeli chcecie powalczyć o jedną z nich napiszcie w komentarzu swój pomysł na grzanki. Każdego uczestnika proszę o pozostawienia adresu e-mail.

Autorzy odpowiedzi, które najbardziej przypadną mi do gustu otrzymają karty Przyjaciela MAKRO, kolejne 5 osób otrzyma jednorazową wejściówkę. Na Wasze odpowiedzi czekam do 30 stycznia. Wyniki pojawią się na blogu w ciągu trzech dni od zakończenia konkursu, z nagrodzonymi osobami skontaktuje się drogą mailową.

Zdjęcie - Chrupiące grzanki z tapenadą i krewetką / konkurs - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Paella z chorizo i krewetkami
1

Paella z chorizo i krewetkami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Kalmary w cieście winnym

Kalmary w cieście winnym

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Tagliatelle z krewetkami i pomidorami

Tagliatelle z krewetkami i pom…

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Spaghetti po włosku z owocami morza

Spaghetti po włosku z owocami…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Pieczona kapusta z sosem pleśniowym i krewetkami

Pieczona kapusta z sosem pleśn…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Zapiekane szpinakowe pierożki
1

Zapiekane szpinakowe pierożki

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Przepisy z tych kategorii

Ramen zupa japońska
2

Ramen zupa japońska

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Tacos z krewetkami w tempurze

Tacos z krewetkami w tempurze

food² food²
Food Square

Sałatka z pora, białej fasoli i surimi
1

Sałatka z pora, białej fasoli…

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Sałatka z botwinką awokado i krewetkami
2

Sałatka z botwinką awokado i k…

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Sałatka z krewetkami i fetą
1

Sałatka z krewetkami i fetą

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Jambalaya z kiełbasą i krewetkami
1

Jambalaya z kiełbasą i krewetk…

Tyna Tyna
In cooking we trust