Chrupiące grzanki z tapenadą i krewetką / konkurs

Grzanki to idealna przekąska na każdą okazję, w połączeniu z ciekawymi składnikami mogą okazać się wyjątkowym daniem na Waszym stole. Jeżeli kochacie owoce morza i oliwki, ta wariacja na pewno przypadnie Wam do gustu.

Zdjęcie - Chrupiące grzanki z tapenadą i krewetką / konkurs - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Gdy zależy nam na czasie, najlepiej do naszej potrawy nadadzą się krewetki mrożone lub gotowane - które są wstępnie obrane ze skorupek. Jeżeli jednak chcemy podać coś wyjątkowego warto kupić krewetki surowe w pancerzu. Oprócz tych wcześniej wymienionych, w MAKRO dostaniecie również krewetki zimnowodne, które charakteryzują się słodkawym smakiem.

Wybór należy do Was, jednak gdy nie mamy zbyt wiele doświadczenia z owocami morza, warto wykorzystać wstępnie przygotowany produkt.
Składniki:
bagietka żytnia
Pasta
mały słoik czarnych oliwek
3 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy z oliwek
sól morska
pieprz kolorowy
Krewetki krewetki tygrysie
2 ząbki czosnku
pietruszka
papryka słodka
sól masło


Zdjęcie - Chrupiące grzanki z tapenadą i krewetką / konkurs - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Chrupiące grzanki z tapenadą i krewetką / konkurs - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Chrupiące grzanki z tapenadą i krewetką / konkurs - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Chrupiące grzanki z tapenadą i krewetką / konkurs - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Godzinę przed przyrządzeniem przekąsek rozmrażamy krewetki. Kiedy będą już gotowe pozbawiamy je ogonków, następnie płuczemy. Wrzucamy na patelnię z roztopionym masłem, przeciśniętym czosnkiem i odrobiną papryki. Smażymy kilka minut na lekko różowy kolor.

Bagietkę kroimy i smarujemy masłem, po czym wsadzamy do rozgrzanego piekarnika do 180st C na ok. 10 minut.

W tym czasie blendujemy oliwki z oliwą oraz przyprawami. Pietruszkę płuczemy i drobno siekamy. Na ciepłe bagietki nakładamy pastę z oliwek, na wierzch kładziemy krewetkę. Grzankę obficie posypujemy posiekaną pietruszką. Podajemy ciepłe.

KONKURS

Dziś prócz przepisu chciałam zaprosić Was do wspólnej zabawy. Mam do rozdania 3 karty przyjaciela MAKRO oraz 5 jednorazowych wejściówek do sklepu. Jeżeli chcecie powalczyć o jedną z nich napiszcie w komentarzu swój pomysł na grzanki. Każdego uczestnika proszę o pozostawienia adresu e-mail.

Autorzy odpowiedzi, które najbardziej przypadną mi do gustu otrzymają karty Przyjaciela MAKRO, kolejne 5 osób otrzyma jednorazową wejściówkę. Na Wasze odpowiedzi czekam do 30 stycznia. Wyniki pojawią się na blogu w ciągu trzech dni od zakończenia konkursu, z nagrodzonymi osobami skontaktuje się drogą mailową.

Zdjęcie - Chrupiące grzanki z tapenadą i krewetką / konkurs - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Koktajl marchewkowy z pomarańczą
1

Koktajl marchewkowy z pomarańc…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Sałatka z kiszonymi patisonami, jajkiem i dressingiem musztardowym

Sałatka z kiszonymi patisonami…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Grzanki z kurkami i jajkiem

Grzanki z kurkami i jajkiem

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Raita – indyjski sos jogurtowy z ogórkami

Raita – indyjski sos jogurtowy…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Śniadanie czy deser z borówkami amerykańskimi?
1

Śniadanie czy deser z borówkam…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Sos tzatziki - grecki dip na bazie jogurtu, ogórka i czosnku
1

Sos tzatziki - grecki dip na b…

food² food²
Food Square

Przepisy z tych kategorii

Kiszone patisony

Kiszone patisony

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Makaron z pesto ze szpinaku

Makaron z pesto ze szpinaku

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Sałatka z kalafiora, kukurydzy, ananasa i sera żółtego
1

Sałatka z kalafiora, kukurydzy…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Raita – indyjski sos jogurtowy z ogórkami

Raita – indyjski sos jogurtowy…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Hummus z dynią i pieczoną papryką

Hummus z dynią i pieczoną papr…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Spaghetti z marchewką i cukinią
1

Spaghetti z marchewką i cukini…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu