Tarta dyniowa
Dzisiaj mam dla Was przepis na wyjątkowo jesienną tartę. Delikatny smak dyni, przełamany korzennymi przyprawami i odrobiną wanilii idealnie nada się na chłodne listopadowe wieczory spędzone z przyjaciółmi i rodziną. Tata dostała tyle "ochów" i "achów", że koniecznie musicie ją wypróbować.
Składniki:
Ciasto 200g mąki, 150g masła, 2 łyżki cukru, jajko
Masa 3 jajka, 4 łyżki mąki pszennej, mały słoiczek puree z dyni, 150g cukru, 200ml mleka, łyżeczka esencji waniliowej, odrobina imbiru, odrobina cynamonu
Ugniatamy składniki na ciasto, następnie rozwałkowujemy je i wykładamy nim formę. Spód lekko nakłuwamy widelcem i pozostawiamy na 1h w lodówce.
Do miski wbijamy jajka dodajemy puree z dyni, cukier, mleko i mieszamy. Następnie dodajemy mąkę i przyprawy. Kiedy składniki się połączą, wylewamy masę na przygotowany spód.
Tartę pieczemy w 180st C przez ok. 25-30 minut.