Proste i pyszne spaghetti z sosem pomidorowym
Dziś przygotowałam dla Was jedno z prostszych, a zarazem smaczniejszych dań jakie ostatnimi czasy królują w mojej kuchni. Prócz smaku i łatwości wykonania, niewątpliwą zaletą jest również niewielki koszt produktów. Zapraszam na spaghetti z pomidorami!
Składniki (1-2 porcje):
2 pomidory
pół cebuli
2 ząbki czosnku
odrobina oleju lub oliwy z oliwek
sól
pieprz
suszony tymianek
suszona bazylia
makaron spaghetti
Na rozgrzanej oliwie podsmażamy drobno posiekaną cebulkę, kiedy się zeszkli dodajemy przeciśnięty czosnek. Umyte pomidory nacinamy w dolnej części na krzyż i wrzucamy do miseczki z wrzątkiem. Po chwili wyjmujemy je i ściągamy z nich skórkę, usuwamy twarde wnętrze i kroimy na cząstki. Kawałki pomidora wrzucamy na patelnie z cebulą i czosnkiem. Przyprawiamy i dusimy do momentu, aż pomidory się rozpadną.
W między czasie, w osolonej wodzie gotujemy makaron al dente. Kiedy będzie gotowy odcedzamy i łączymy na patelni z ciepłym sosem.