Puree z dyni
Dzisiaj bardzo krótki post, ciężko nawet nazwać go przepisem, jednak zdecydowałam się go opublikować, po otrzymaniu wiadomości od mojej siostry odnośnie tarty dyniowej. "Gdzie kupić puree z dyni?", otóż puree z dyni najlepiej zrobić samemu!
Składniki (3 małe słoiczki): 1 dynia hokkaido
Dynię kroimy na cząstki. Układamy na papierze do pieczenia i wsadzamy do rozgrzanego piekarnika do 180st C na ok.30-40 minut. Po tym czasie wyjmujemy dynię i pozostawiamy aż ostygnie.
Kiedy jest już wystarczająco chłodna, łyżeczką wyjmujemy miękki miąższ. Tak przygotowaną dynię blendujemy. Mus możemy wykorzystać od razu lub powkładać do słoiczków, które następnie za pasteryzujemy lub zamrozimy.
Do pasteryzacji będą nam potrzebne wyparzone słoiki. Kiedy je napełnimy musem, pozostawiając w słoiku trochę miejsca (2cm od góry), zakręcamy je i wkładamy do garnka wyłożonego ściereczką. Garnek napełniamy wodą do 2/3 wysokości słoików. Od zagotowania wody, gotujemy je 30 minut. Następnie wyciągamy i powtarzamy pasteryzację po 24h.