Porady kulinarne
-
Grill - jakich owoców użyć?
Brzoskwinie grillowane w sosie balsamicznym z rozmarynem to pomysł na owocowy dodatek z wytrawną nutą. Tak przygotowane brzoskwinie nie dość, że naprawę ślicznie wyglądają, zyskują głębię smaku dzięki dodatkowi aromatycznego octu balsamicznego i rozmarynu. Świetnie sprawdzają się jako ciepły dodatek do grillowanej porcji mięsa albo w sałatce (polecam zestawić je z lekko pikantną rukolą).
-
Kukurydza- jak oddzielić ziarna od trzonu kolby?
Najłatwiej jest oprzeć kolbę na desce po krojenia i pionowo od góry do dołu odcinać ziarna, przesuwając ostrzem noża jak najbliżej twardego środka kolby. Następnie, gdy wszystkie ziarna są już odkrojone, tępą stroną noża należy kolejny raz przesunąć z góry na dół kolby, uzyskamy w ten sposób dostęp do części kukurydzy najbliższych jej trzonowi.
-
-
-
Co zrobić, gdy bakłażan po rozkrojeniu okazuje się gorzki?
Jeżeli miąższ jest gorzkawy, plastry bakłażana należy posolić i ułożyć w durszlaku na pół godziny. Potem opłukać i osuszyć na papierowym ręczniku.
-
Grzaniec - jakiego wina użyć?
Zawsze przygotowuję „grzańca” na bazie wina czerwonego, można jednak użyć i ulubionego białego, wtedy jednak dopełnijcie je sokiem jabłkowym lub z jasnych winogron.
-
Jakich małży używać do jedzenia?
Do jedzenia wykorzystujemy tylko świeże, szczelnie zamknięte małże. Po ugotowaniu zaś, odrzucamy wszystkie, które się nie otworzyły.
-
Klops - jakie dodatki ?
Do mojego klopsa dodaję tartą marchewkę, dzięki niej mięso pozostaje wilgotne (i zdrowsze!).
-
-
Chłodnik - jaka jest zasada jego przygotowania?
Przy robieniu chłodników obowiązuje jedna, ale za to bardzo ważna zasada, zadbaj o to żeby wszystkie składniki były zimne. Wtedy wystarczy jej w zasadzie wymieszać i zupa idealna na upalny dzień gotowa.
-
Krem waniliowy - jakie ma zastosowanie?
Wykorzystywałam go do nadziewania ptysi i małych babeczek lub jadłam polane nim truskawki, maliny, jagody.
-
Jak kroić knedliki?
Gorące kndele najwygodniej kroi się za pomocą zwykłej nitki. Należy poprowadzić ją pod spodem knedla i zaciągnąc nad nim.