Zupa ze świeżej kukurydzy i pomidorów
Wszystkim małym i większym fanom kukurydzy z całego serca polecam przygotowanie tej zupy. Łączy w sobie chrupkość kukurydzianych ziarenek ze słonawym smakiem szynki i słodkim aromatem pomidorów. Jest sycąca, pozostaje jednak przy tym dość lekka, a jej przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut.
Zupa ze świeżej kukurydzy i pomidorów
Składniki
- puszka siekanych pomidorów - 1 szt
- szynka - 80 g
- szalotka - 2 szt
- kukurydza - 2 kolby
- oliwa - 2 łyżki
- czosnek - 1/2 ząbka
- melasa - 1 łyżka
- sól, pieprz - do smaku
Sposób przygotowania
Szynkę pokrój w paski lub kostkę, szalotki i czosnek drobno posiekaj- całość wrzuć na rozgrzaną oliwę i podsmaż. Przełóż do garnka, dodaj pomidory oraz ziarna kukurydzy* . Dolej wodę (mniej więcej taką ilość, ile zmieści puszka po pomidorach). Zupę dopraw melasą (cukrem) i gotuj około 15 minut- kukurydza w zupie musi pozostać chrupiąca. Pod koniec dodaj sól i pieprz, przed podaniem udekoruj listami świeżej bazylii.
*Najłatwiej jest oprzeć kolbę na desce po krojenia i pionowo od góry do dołu odcinać ziarna, przesuwając ostrzem noża jak najbliżej twardego środka kolby. Następnie, gdy wszystkie ziarna są już odkrojone, tępą stroną noża należy kolejny raz przesunąć z góry na dół kolby, uzyskamy w ten sposób dostęp do części kukurydzy najbliższych jej trzonowi