Suflet serowy (soufflé au fromage)

Suflet serowy (soufflé au fromage)

Zdjęcie - Suflet serowy (soufflé au fromage) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

To jeden z klasyków kuchni francuskiej, jakie przygotowywaliśmy na ostatnich Warsztatach Kuchni Agaty. Tu cudowanie lekka, a przy tym pełna smaku przystawka (trzeba pamiętać, by do jej zrobienie wybierać wyłącznie sery o intensywnym smaku, takie jak np. cheddar).

Zdjęcie - Suflet serowy (soufflé au fromage) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zrobienie idealnego sufletu nie jest wcale tak skomplikowane, jak mogłoby się wydawać. Podstawą jest beszamel i dobrze ubite białka. Potem mieszamy i hop, do pieca.

Zdjęcie - Suflet serowy (soufflé au fromage) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Aby suflet równo wyrósł, przed włożeniem do piekarnika należy palcem oczyścić jego brzeg, lekko zanurzając palec w cieście i przeciągając nim wokół brzegu naczynia, jak na zdjęciu poniżej:

Zdjęcie - Suflet serowy (soufflé au fromage) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proporcje na 2-3 porcje, w zależności od wielkości kokilek.

Zdjęcie - Suflet serowy (soufflé au fromage) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Suflet serowy (soufflé au fromage)

Agata, 5 lutego 2014

Zdjęcie - Suflet serowy (soufflé au fromage) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Naczynka wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą, usuń (wysyp) jej nadmiar.

W garnuszku rozpuść masło, dodaj mąkę, dokładnie wymieszaj, gotuj przez ok. 2 minuty. Zdejmij z ognia. Dodaj połowę mleka, wymieszaj. Dodaj resztę mleka, ponownie wymieszaj. Gotuj kilka minut.

Zdejmij z ognia, dodaj ser, pieprz cayenne, musztardę, wymieszaj.

Dodaj żółtka, szczyptę soli i pieprzu.

Ubij białka na sztywną pianę, delikatnie, porcjami dodawaj do ciasta.

Masą napełnij foremki prawie po sam brzeg. Wygładź wierzch. Palcem przesuń wokół brzegu naczynka, zbierając ciasto.

Piecz ok. 12 minut w temp. 200 oC.

Kategorie przepisów