Suflet serowy (soufflé au fromage)
To jeden z klasyków kuchni francuskiej, jakie przygotowywaliśmy na ostatnich Warsztatach Kuchni Agaty. Tu cudowanie lekka, a przy tym pełna smaku przystawka (trzeba pamiętać, by do jej zrobienie wybierać wyłącznie sery o intensywnym smaku, takie jak np. cheddar).
Zrobienie idealnego sufletu nie jest wcale tak skomplikowane, jak mogłoby się wydawać. Podstawą jest beszamel i dobrze ubite białka. Potem mieszamy i hop, do pieca.
Aby suflet równo wyrósł, przed włożeniem do piekarnika należy palcem oczyścić jego brzeg, lekko zanurzając palec w cieście i przeciągając nim wokół brzegu naczynia, jak na zdjęciu poniżej:
Proporcje na 2-3 porcje, w zależności od wielkości kokilek.
Suflet serowy (soufflé au fromage) Składniki
- mąka pszenna - 20 g
- masło - 15 g (+do nasmarowania foremek)
- bułka tarta - do wysypania foremek
- jajko - 2 szt
- musztarda - 1 łyżeczka
- mleko - 150 ml
- pieprz (cayenne) - szczypta
- ser - 1 szklanka, tarty np. cheddar
Naczynka wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą, usuń (wysyp) jej nadmiar.
W garnuszku rozpuść masło, dodaj mąkę, dokładnie wymieszaj, gotuj przez ok. 2 minuty. Zdejmij z ognia. Dodaj połowę mleka, wymieszaj. Dodaj resztę mleka, ponownie wymieszaj. Gotuj kilka minut.
Zdejmij z ognia, dodaj ser, pieprz cayenne, musztardę, wymieszaj.
Dodaj żółtka, szczyptę soli i pieprzu.
Ubij białka na sztywną pianę, delikatnie, porcjami dodawaj do ciasta.
Masą napełnij foremki prawie po sam brzeg. Wygładź wierzch. Palcem przesuń wokół brzegu naczynka, zbierając ciasto.
Piecz ok. 12 minut w temp. 200 oC.