Grecka musaka

Muszę przyznać, że mam do greckich potraw (do samej Grecji z resztą też…) duży sentyment. Stąd pewnie moja decyzja, żeby jednym z wygranych dań była ta właśnie zapiekanka. Prosta do przyrządzenia, bajecznie pyszna.

Zdjęcie - Grecka musaka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Grecka musaka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Grecka musaka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Grecka musaka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Grecka musaka

Agata, 8 października 2010

Zdjęcie - Grecka musaka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki

  • bakłażany - nieduże, 1,5 kg
  • jagnięcina - mielona, 600 g, lub mięso mieszane wołowo-wieprzowe
  • ziemniaki - 500 g, (ugotowanych w mundurkach i obranych)
  • cebula - 2, duże
  • czosnek - 2-3 ząbki
  • pomidory - dojrzałe, 5-6
  • koncentrat pomidorowy - 1-2 łyżki
  • oregano - łyżeczka
  • bazylia - łyżeczka
  • oliwa - 0,5 szklanki
  • sól, pieprz - do smaku
  • sos beszamelowy
  • masło - 4 łyżki
  • mąka - 4 łyżki
  • mleko - 3 szklanki
  • żółtko - 2-3
  • ser żółty - twardy, starty, 3 łyżki

Sposób przygotowania

Umyj bakłażany i pokrój w talarki - jeżeli miąższ jest gorzkawy, należy je posolić i ułożyć w durszlaku na pół godziny. Potem opłukać i osuszyć na papierowym ręczniku.
Jeżeli miąższ nie jest gorzki, od razu można przejść do smażenia. Mocno rozgrzej oliwę na patelni i smaż talarki na złoty kolor, gotowe osusz papierowym ręczniczkiem i przełóż na talerz.

Sparz 3 pomidory, obierz je ze skórki, pokrój na małe kawałki, usuń nasiona pomidora, miąższ przełóż do miski.
Obierz cebulę, pokrój w kostkę; Czosnek pokrój w bardzo małe kawałeczki (posiekać) i podsmaż go razem z cebulą na oliwie, która pozostała ze smażenia bakłażanów. Gdy cebula nabierze złocisty odcień, włóż mięso i smaż (cały czas mieszając, by nie porobiły się grudki). Dodaj pomidory, koncentrat i sól. Duś wszystko pod przykryciem ok.20minut na małym ogniu. 5 minut przed zdjęciem z ognia dodaj (najlepiej świeże) zioła i pieprz. Ziemniaki ugotuj w mundurkach, gdy przestygną pokrój je w 1,5 cm plastry.
Sos:
Rozpuść w rondlu masło, powoli wsyp mąkę, po ok.minucie smażenia zdejmij z ognia. Powoli, partiami wlewaj zimne mleko, cały czas energicznie roztrzepując masę trzepaczką. Znów połóż rondel na małym ogniu i gotuj aż zgęstnieje. Dodaj połowę startego sera, dodaj sól, pieprz, wymieszaj i odtaw do ostygnięcia. W tym czasie wymieszaj roztrzepane żółtka z niewielką ilością gorącego sosu i przelej je po trochu do rondla, cały czas energicznie mieszaj trzepaczką!

Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 C. Naczynie żaro0dporne wysmaruj tłuszczem i ułóż warstwami: bakłażany, mięso, bakłażany,pokrojone w plastry ziemniaki, mięso, bakłażany, a na wierzch pozostałe obrane ze skórki i pokrojone pomidory. Polej wszystko sosem i włóż musakę do rozgrzanego piekarnika. Po ok.20 minutach posyp ją resztą sera. W sumie, po około 40 minutach, gdy danie się zarumieni, musaka jest gotowa.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy