Krem waniliowy Michel’a Roux

Krem waniliowy Michel’a Roux

Dla Michel’a Roux to Krem Podstawowy. Dla mnie najlepszy sos waniliowy na świecie!

Zdjęcie - Krem waniliowy Michel’a Roux - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wykorzystywałam go do nadziewania ptysi i małych babeczek lub jadłam polane nim truskawki, maliny, jagody. Jest niezastąpiony i nieprzyzwoicie wręcz pyszny. Spróbujcie go koniecznie, najlepiej jeszcze dziś!

Zdjęcie - Krem waniliowy Michel’a Roux - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jeśli zależy Wam na „cięższej” konsystencji kremu, możecie już ostudzony zmiksować z zimnym masłem (do miksowanego masła dodajemy po łyżce kremu, aż całość będzie gładka i jednolita), z czekoladą lub dodać do niego o 1/2 więcej mąki- będzie bardziej gęsty.

Zdjęcie - Krem waniliowy Michel’a Roux - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Krem waniliowy Michel’a Roux

Agata, 8 sierpnia 2013

Zdjęcie - Krem waniliowy Michel’a Roux - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Żółtka ubij z 1/3 cukru na puszystą masę. Dodaj mąkę, wymieszaj.

W rondelku podgrzej mleko z resztą cukru. Dodaj przecięty wzdłuż strąk wanilii, wraz z ziarenkami.

Gdy mleko zacznie wrzeć, ciągle mieszając zalej nim masę jajeczną. Przelej z powrotem do rondelka. Doprowadź do wrzenia stale mieszając trzepaczką. Gotuj dwie minuty i przełóż do miski (koniecznie, inaczej może się zagotować i utworzą się grudki).

Zimny krem można przechowywać w lodówce do 3 dni.

Kategorie przepisów