Przedstawiam dziś jednonaczyniowy i szybki obiad, propozycję na danie szybkie, smaczne i wyjątkowe. Ze względu na dodatek szafranu i kaparów - wręcz eleganckie!
.Dzisiejszego giganta pokroilam w grube plastry i nadzialam risotto z kurkami.Nadziewane krazki cukiniowe podalam z jogurtowym dipem mietowym.Danie nie tylko wygladalo imponujaco,smakowalo rowniez rewelacyjnie.
Lekko kwaśna i orzeźwiająca dzięki dodatkowi kwasu chlebowego gasi pragnienie i zaspakaja głód. Chłodnik rosyjski – „okroszka” – jest daniem narodowym , istniejącym co najmniej od 8 stuleci.
Tatar ze śledzia z miętą na buraczanym spodzie wspaniale sprawdzi się jako wigilijna przystawka. W końcu tego dnia śledzie są punktem obowiązkowym w wielu domach. Tatar najładniej prezentuje się, gdy przygotujemy pojedyncze porcje w malutkich miseczkach lub pierścieniach.
Cukinie w moim ogródku na razie malutkie. Rosną sobie spokojnie wyprężając swoje zielone paluszki na słońcu. Czekam na nie z niecierpliwością posiłkując się na razie tymi z targu...
Szybki, prosty w wykonaniu i pyszny murzynek z wiśniami. Wilgotny, pachnący i puszysty po dodaniu ubitej piany z białek. Wiśnie jak i śliwki idealnie pasują do słodkiego, kakaowego ciasta. Polecam
Dziś przyszła pora na rośliny strączkowe i inne pyszności z targu. Zapraszam Was na schab grillowany pod pierzynką pieczarkowo-cebulową na sałacie z roślin strączkowych. Danie wyszło genialne rewelacyjne.
Drylownicą do pestek wyciąć z arbuza oraz fety okrągłe walce. Arbuza zamarynować w oleju Kujawskim „Pomidor, czosnek i bazylia”, a fetę w oleju Kujawskim „Bazylia” i zostawić na noc do zamarynowania...