Murzynek z wiśniami.
Szybki, prosty w wykonaniu i pyszny murzynek z wiśniami. Wilgotny, pachnący i puszysty po dodaniu ubitej piany z białek. Wiśnie jak i śliwki idealnie pasują do słodkiego, kakaowego ciasta. Polecam gorąco!
Składniki:
- kostka margaryny lub masła
- 2 szklanki cukru
- 4-5 łyżek kakao
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- szklanka wody lub mleka
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia lub 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 2 łyżki powideł śliwkowych ( niekoniecznie )
- 300g wiśni świeżych lub mrożonych
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej do obtoczenia wiśni
- wiórki kokosowe do posypania
Do garnka wsypałam kawę rozpuszczalną i kakao.
Dodałam cukier, masło i wlałam mleko.
Wszystko wymieszałam i rozpuściłam na małym ogniu. Odlałam pół szklanki na polewę a resztę odstawiłam do ostygnięcia.
Gdy masa stygła zajęłam się wiśniami.
Wydrylowałam je
i obtoczyłam w mące ziemniaczanej.
W misce ubiłam żółtka.
Cały czas miksując wlewałam wolnym strumieniem masę kakaową.
Wsypałam mąkę, proszek do pieczenia i aromat waniliowy.
Wszystkie składniki dokładnie zmiksowałam.
Białka ubiłam na sztywną pianę.
Dodałam ją do masy i delikatnie wymieszałam.
Tortownicę wysmarowałam masłem i posypałam bułką tartą. Wyłożyłam masę do tortownicy.
Wiśnie powkładałam na masę. Część z nich można powciskać głębiej.
Wstawiłam ciasto do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piekłam przez około 40 minut.
Polałam ciasto odlaną wcześniej polewą. Można ale nie trzeba do niej dodać roztopioną czekoladę. Ja posypałam jeszcze na wierzch wiórki kokosowe. Smacznego!
Polecam przepisy dla lubiących podobne ciasta:
MURZYNEK
CIASTO CZEKOLADOWE ZE ŚLIWKAMI
CIASTO CZEKOLADOWE Z MIGDAŁAMI BEZ MĄKI
MUFFINY CZEKOLADOWE Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY
CIASTO CZEKOLADOWE Z MASĄ MIGDAŁOWO DAKTYLOWĄ