Kuleczki ziemniaczane – chrupiące! / Smaki dzieciństwa
Dziś mam dla Was kolejny przepis z serii SMAKI DZIECIŃSTWA.
Fantastyczne, chrupiące kuleczki ziemniaczane, którymi zajadałam się w jednej z ulubionych knajpek w krakowskim Podgórzu.
Zawsze po wywiadówkach w szkole u mojego brata jeździłam tam z mamą i bratem.
Zajadaliśmy kuleczki, cheeseburgery i popijaliśmy bulionem – ajjj ależ to była uczta!
Takie kuleczki w bardzo łatwy sposób można przyrządzić w domowym zaciszu.
Ziemniaki , ulubione przyprawy i olej do smażenia w kilka chwil pomogą nam wyczarować takie przysmaki!
Są świetnym zamiennikiem do frytek , puree czy też ryżu na obiad.
Koniecznie wypróbujcie!
SKŁADNIKI:
*ziemniaki ( mączyste ) – 500 g
* jajko – 1 szt
* mąka ziemniaczana- 1 łyżka
* bułka tarta – 3 łyżki ( + do obtoczenia )
* przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra – do smaku
* olej do smażenia
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Ziemniaki gotujemy, tłuczemy, lekko studzimy.
Dodajemy jajko, mąkę ziemniaczaną, bułkę tartą i ulubione przyprawy – wszystko razem dokładnie mieszamy.
Z masy formujemy kuleczki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na mocno rozgrzanym oleju na złoto.
Zajadamy!
Pycha!
DRUKUJ: