Pasta pomidorowa z pieczonego kurczaka

Pasta pomidorowa z pieczonego kurczaka

Czasami jest tak, że zostaje mięso z pieczonego kurczaka. Najchętniej zjadamy  udka i pierś, pozostałe części obieram i robię albo sałatkę albo pastę. Dzisiaj chciałam więc pokazać pomidorową pastę z mięsem z pieczonego kurczaka chociaż myślę, że można też wykorzystać  mięso z rosołu. Smakiem dominujący są tu pomidory i czosnek oraz zioła.

Zdjęcie - Pasta pomidorowa z pieczonego kurczaka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • ok. 3 szklanek mięsa z pieczonego kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • bazylia
  • oliwa

Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojoną cebulę i posiekany czosnek. Dodać puszke pomidorów, sól, pieprz, bazylie i dusić aż pomidory się rozpadna a woda całkowicie wyparuje. W wysokim naczniu umieścić mięso kurczaka, uduszone pomidory 4 łyżki oliwy i wszystko dokładnie zmiksować. Przyprawić do smaku. Przed podaniem schłodzić.

Smacznego:)

Kategorie przepisów