Pasta pomidorowa z pieczonego kurczaka
Czasami jest tak, że zostaje mięso z pieczonego kurczaka. Najchętniej zjadamy udka i pierś, pozostałe części obieram i robię albo sałatkę albo pastę. Dzisiaj chciałam więc pokazać pomidorową pastę z mięsem z pieczonego kurczaka chociaż myślę, że można też wykorzystać mięso z rosołu. Smakiem dominujący są tu pomidory i czosnek oraz zioła.
Składniki:
- ok. 3 szklanek mięsa z pieczonego kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów
- 1 cebula
- sól, pieprz
- bazylia
- oliwa
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojoną cebulę i posiekany czosnek. Dodać puszke pomidorów, sól, pieprz, bazylie i dusić aż pomidory się rozpadna a woda całkowicie wyparuje. W wysokim naczniu umieścić mięso kurczaka, uduszone pomidory 4 łyżki oliwy i wszystko dokładnie zmiksować. Przyprawić do smaku. Przed podaniem schłodzić.
Smacznego:)