Gdy galaretka będzie tężeć podzielić ją na 2 części. Śmietanę ubić na puszystą masę dodając stopniowo 2 łyżeczki cukru. Jagody połączyć z 1/2 galaretki a następnie wymieszać z 1/2 bitej śmietany...
Nutellowy pudding robi się błyskawicznie - wystarczy zmiksować składniki, przelać do foremek i wstawić na kilkanaście minut do piekarnika. A chwilę później można się delektować pysznym deserem :)
Nie mając żadnego doświadczenia w czekoladowej materii, postanowiłam zrobić taki specjał nie ingerując zanadto w znaleziony w książce przepis, w nadziei, że na wariacje przyjdzie czas później :) Skorzystałam z bardzo dobrego moim zdaniem przepisu Ewy Aszkiewicz.
Jak co roku na świątecznym stole pojawi się mój ukochany piernik przełożony marcepanem i polany czekoladą. Po prostu rozkosz dla podniebienia - jak mówi mój Tata i nie tylko on... Kochamy pierniki, takie korzenne, na miodzie od jego pszczółek, rozpływają się w ustach. Ciasto jest bardzo aromatyczne, już po pierwszym kęsie wiem, że powinnam go zrobić więcej, oj więcej...
Kiedy zobaczyłam to ciasto wiedziałam, że je zrobię. Są tu te wszystkie pyszne smaki, bo przecież i czekolada i orzechy to najlepsze co może być. Masa z masła okazała się dla mnie dość ciężka, ostatnio robię te lżejsze na bazie śmietanki i serka mascarpone, dlatego jednym kawałkiem można było się nasycić.
To ciasto robię właśnie jesienią i zimą, kiedy mam świeży zapas konfitur z wiśni. Taka wersja nam najbardziej smakuje. Czasami daję dżem z czarnej porzeczki, lub w ogóle pomijam ten składnik. Ale najczęściej jednak u nas w pleśniaku lądują konfitury z wiśni:)
Ricottę wymieszać z nasionkami wyjętymi z laski wanilii i cukrem. Dodać jajko, a następnie mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Masę wylać na warstwę ciasteczek...
Święta Bożego Narodzenia kojarzą mi się z ciepłem domowego ogniska, z rodzinną atmosferą i przede wszystkim z pysznym jedzeniem. Ale nie takim przyniesionym ze sklepu, lecz zrobionym własnoręcznie, które zachwyca smakiem. Zapraszam więc do zrobienia korzennej rolady z pysznym nadzieniem twarogowym z makiem.
Tym razem sposób na domowe ciasto francuskie, smakiem przewyższające znacznie ciasto dostępne w sklepie. Wymaga trochę pracy związanej z wałkowaniem i chłodzeniem ale gra jest warta świeczki. Jako nadzienia użyłem pijanej masy marcepanowej