Domowa czekolada z orzechami
 
            
  
 
 Domową czekoladę robiłam pierwszy raz. Jakoś nigdy jeszcze nie nadarzyła się okazja. Jadłam taką w dzieciństwie. Pamiętam, że zawierała kakao i mleko w proszku.
 
 Tak więc nie mając żadnego doświadczenia w czekoladowej materii, postanowiłam zrobić taki specjał nie ingerując zanadto w znaleziony w książce przepis, w nadziei, że na wariacje przyjdzie czas później :)
 Skorzystałam z bardzo dobrego moim zdaniem przepisu Ewy Aszkiewicz. 
 Bardzo dobrego, ponieważ:
 
 - czekolada po zastygnięciu, trzymana w lodówce przykryta folią aluminiową, po wyjęciu z lodówki nie jest zastygnięta na kość, jest powiedziałabym konsystencji średnio twardego cukierka toffi
 
 - czekolada po wyjęciu z lodówki, pokrojeniu na porcje, gdy trochę poleży poza lodówką bez przykrycia, robi się dość krucha, coś jak krucha krówka, tylko ciut twardsza ;)
 
 Tak czy siak, ta domowa czekolada nie jest twarda jak kamień i nie złamiemy na niej noża lub zęba (lub jedno i drugie;))
 Zmiany, jakie dokonałam w przepisie, to było użycie mniejszej blaszki oraz zamiana orzechów laskowych na włoskie. Ja wymieszałam je z masą czekoladową, a autorka przepisu rozsypała je na dnie blaszki i zalała czekoladą.
 
  
 
 Domowa czekolada z orzechami
 Ewa Aszkiewicz „Leśne specjały”
 foremka o średnicy 20 cm 
 
 125 g masła
 1 szkl. cukru
 5 kopiastych łyżeczek kakao
 1 łyżeczka naturalnego cukru waniliowego
 6 łyżek zwykłego mleka
 1 szklanka mleka w proszku
 ¾ szkl. posiekanych orzechów włoskich lub laskowych z usuniętymi łupinkami
 olej rzepakowy do wysmarowania formy
 
 Formę wyłożyć folią aluminiową i cienko wysmarować olejem.
 W garnku roztopić masło, dodać cukier, kakao, cukier waniliowy, zwykłe mleko i gotować 7 minut cały czas mieszając. Do gorącej masy wsypać mleko w proszku, orzechy i dokładnie wymieszać, aż masa będzie gładka. Masę wlać do formy i zostawić do zastygnięcia przykrywając folią aluminiową. Trzymać w lodówce.
 Można też zrobić tak jak w oryginalnym przepisie i orzechy wsypać na dno formy i zalać je czekoladą. 
 
 
 
            