Śniadanie do łóżka #57: Pudding chlebowy z jagodami

Śniadanie do łóżka #57: Pudding chlebowy z jagodami
Zdjęcie - Śniadanie do łóżka #57: Pudding chlebowy z jagodami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami





























Prawdziwe leśne jagody budzą we mnie wiele wspomnień. Gdy byłam mała potrafiłam rozsiąść się w lesie między krzaczkami tych cudownych owoców, z wielkim zamiarem nazbierania całego słoiczka, a kończyło się jak zwykle- czarnymi zębami. Nie potrafiłam się im oprzeć. Teraz gdy widzę je na straganach mam podobnie, ale tym razem nie mogę się oprzeć, żeby nie użyć ich do kolejnych wypieków. Wczoraj, tak jak Tosia, zrobiłam jagodzianki kapiące pysznym słodko-kwaśnym sokiem, a dzisiaj coś co idealnie wpasuje się w śniadaniowy klimat- pudding chlebowy z jagodami. To jakby tosty francuskie, ale zapieczone w piekarniku. No po prostu pycha!
Pudding chlebowy z jagodami (4 porcje)
- 4 kromki chałki
- 8 łyżek jagód
- 150 ml mleka
- 25 g masła
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- gałka muszkatołowa
- 30 g cukru
- 1 laska wanilii
- 100 g mascarpone
- 3 jajka

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
Kromki chałki podgrzej w tosterze, aby lekko zbrązowiały. Pokrój je na małe kawałki i wrzuć do żaroodpornych sufletówek. Do każdej sufletówki wrzuć też po 2 łyżki jagód.
Mleko rozgrzej w rondelku. Dodaj masło, cukier, cynamon i odrobinę zmielonej gałki muszkatołowej. Z laski wanilii wydrąż ziarenka i dorzuć do mleka razem z pozostałością laski (wyjmiesz ją później).
Gotuj kilka minut, a następnie zdejmij z ognia i daj mleku trochę ostygnąć.
Gdy trochę ostygnie, wyjmij pozostałości z laski wanilii, wlej do miski i dodaj mascarpone. Zmiksuj mikserem. Następnie dodawaj po jednym jajku, cały czas miksując. Po dodaniu ostatniego jajka, miksuj jeszcze przez 2 minuty.
Wlej zmiksowaną masę do sufletówek, do wysokości chleba i jagód.
Piecz przez 20 minut. Uwaga! Będą bardzo gorące. Możesz też zrobić je wieczór wcześniej, wsadzić do lodówki i podać rano na zimno.

Śliwka

Kategorie przepisów