Postanowiłam wypróbować przepis mamy na zielone śledzie w zalewie octowej. Są to smaczne, delikatne śledzie, których ości kruszeją pod wpływem zalewy octowej, nie tuczące.
Jednym znajbardziej lubianych przeze mnie sposobów na śledzia są właśnie matiesy z cebulką w koperku. To bardzo prosta wersja ale na tyle pyszna, że mogę ją polecić również na świąteczny stół. Wszystkie składniki idealnie się komponują ze sobą.
W sklepach jest duży wybór śledzi w różnych sosach na bazie śmietany. Lubię i smakują mi te w sosie musztardowym. Ale stwierdziłam ,że więcej jest w nich sosu niż śledzi. Postanowiłam zrobić je sama. Wyszły rewelacyjne, przynajmniej wiem co jem!
To śledzie lekkie, słodko (buraczek) – kwaśne (jabłko). Porcja jest mała więc dobrze jest wcześniej ją sobie przygotować i sprawdzić, czy taka wersja nam odpowiada czy może jednak poczekać na coś innego…
Przed Wigilią, na zaostrzenie apetytu, obowiązkowo serwowane są u nas śledziki. Na ten czas, polecam klasycznego śledzia w śmietanie, który, poza śledziem z migdałami i śledziem z buraczkami, znajduje się w mojej topowej trójce ulubionych wersji śledzi.
Dziś przedstawiam przepis na rewelacyjne śledzie z żurawiną. Żurawina nie tylko sprawia, że potrawa ładnie wygląda, ale nadaje fajnego, słodkawego smaku, który doskonale się ze śledziem komponuje. Polecam bardzo :)
W tym roku ogarnął mnie szał śledziowy. Ta, często niedoceniana, ryba jest genialna w smaku, czy to w postaci smażonej i zalanej octem, czy w sosie piernikowym, czy z marynowanymi grzybkami, czy z ananasem... nie ma znaczenia byleby to były śledzie :D. W sieci natrafiłam na przepis na śledzie w sosie musztardowym i wiedziałam od razu, że zaraz przystąpię do wykonania.
Jeżeli jeszcze nie macie dosyć świątecznego śledzika, proponuję jego wersję w stylu orientalnym. Delikatny śledź w lekko pikantnym sosie z curry, z cebulką i suszonymi śliwkami i rodzynkami dla przełamania smaku. Pyszne i szybkie, doskonałe na każdą imprezę;).
Podgrzać olej, miód oraz sok z cytryny i pomarańczy aż do wymieszania i ostudzić. Do zalewy dodać skórkę z ½ cytryny oraz ½ pomarańczy. Utłuc w moździerzu goździki, pieprz ziarnisty oraz ziele angielskie oraz wymieszać z cynamonem i imbirem, a następnie dodać do zalewy...
Ten smak powala mnie z nóg i mimo, że wiem o cukrze znajdującym się w marynacie pozwalam sobie na mały grzeszek i potrafię cały słoiczek spałaszować przy jednym posiedzeniu
Święta tuż, tuż a śledzie są wręcz niezbędnym dodatkiem na stole podczas Świąt Bożego Narodzenia. Proponuję je w troszkę innej formie niż tradycyjne marynowane, bo z suszonymi grzybami i śliwkami w aromatycznym sosie pomidorowym z ziołami. Polecam!