Wypróbowałam w życiu sporo przepisów na śledzie, lepszych lub gorszych, ale chyba żadne jeszcze nie zachwyciły mnie tak bardzo jak te, w aksamitnym sosie curry.
Wprost z wielkanocnego stołu na blogu ląduje terrina z łososia i krewetek. Elegancka, łatwa w przygotowaniu, smaczna i całkiem efektowna przystawka. Połączenie smaków kremowego serka, wędzonego łososia i krewetek trafi w gusta wielu osób, nawet tych bardzo wybrednych.
W sprzedaży jest specjalna mieszanka do tempurowego ciasta (...)Jeśli jej nie macie, to wystarczy wymieszać 150 g mąki pszennej ze 100 ml zimnej,wręcz lodowatej wody (może też być woda gazowana) i dodać szczyptę soli.Można dodać do ciasta kostki lodu. Ciasto ma być lekko lejące się, nie gęste.Cudownie kruche i cieniutkie jak mgiełka...
Do dużego rondla wlać wodę, włożyć mniejszy garnek. Wlać szklankę wody i zagotować. Dodać sok z cytryny. Zmniejszyć ogień i dodać kawałki masła oraz żółtka. Cały czas energicznie ubijać, aż sos zgęstnieje.
Jednym znajbardziej lubianych przeze mnie sposobów na śledzia są właśnie matiesy z cebulką w koperku. To bardzo prosta wersja ale na tyle pyszna, że mogę ją polecić również na świąteczny stół. Wszystkie składniki idealnie się komponują ze sobą.
Łososiowego szaleństwa ciąg dalszy. Tym razem kruche ciasto z wędzonym łososiem oraz pastą z awokado - bazowym guacamole, które namiętnie stosuję też w kanapkach. Dodatek kaparów i szalotki świetnie uzupełnia danie które bez nich może być lekko mdłe. Bardzo przyjemna wytrawna przystawka
W moim domu na świątecznym stole zawsze jest pieczona ryba. Nie tylko karp cieszy się powodzeniem. Amur i pstrąg też mają swoich smakoszy. W te święta dla odmiany przygotowałam faszerowanego łososia.
Te śledzie spodobały mi się od pierwszego razu i wiedziałam, że zaraz muszę je zrobić. Jeszcze przed zjedzeniem każdemu się podobały a po konsumpcji to już tylko można było usłyszeć "ochy" i "achy". Śledzie są aromatyczne, dość pikantne i bardzo dobre. Na Sylwestra mogą być doskonałą przystawką.