Tatar ze śledzia w sosie musztardowo-miodowym

Tatar ze śledzia w sosie musztardowo-miodowym
Zdjęcie - Tatar ze śledzia w sosie musztardowo-miodowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Tatar ze śledzia pojawił się u mnie na wigilijnym stole. Przez przeprowadzkę cierpię na brak czasu, więc prezentuję go z lekkim opóźnieniem. Jeśli spędzacie sylwestra w małym gronie, to możecie śmiało podać tatar. Jest to na pewno dobry pomysł na przystawkę do mocniejszych trunków. Uważam, że słone przekąski o wiele lepiej się sprawdzają w roli zakąski podczas imprezy niż cukiernicze cuda :) Słodko-kwaśne smaki w tatarze połączyły się tutaj moim zdaniem idealnie. Do dressingu użyłam musztardy francuskiej, ale możecie ją zastąpić np. musztardą Dijon. Taki tatar możecie podać w formie kanapeczki tak jak ja, albo jako sałatkę. Wszystkie formy dozwolone, zachęcam do spróbowania wszystkim śledziowym amatorom :)
Tatar ze śledzia w sosie musztardowo-miodowym 6 filetów śledziowych w oleju jabłko 2 ogórki kiszone papryka konserwowa mała czerwona cebula 3 łyżki miodu 3 łyżki musztardy francuskiej łyżeczka octu balsamicznego łyżka soku z cytryny pieprz rukola krążki z pumpernikla Śledzie odsączamy i kroimy w kostkę. Kroimy także drobno cebulę, obrane jabłko, paprykę konserwową i ogórki kiszone. W miseczce mieszamy musztardę z miodem, octem balsamicznym i sokiem z cytryny. Dodajemy sporo pieprzu do smaku i mieszamy z pozostałymi składnikami. Tatar chłodzimy w lodówce minimum pół godziny. Na talerzu kładziemy pumpernikiel i pierścień (lub wykrawaczkę), do środka przekładamy tatar. Podnosimy pierścień, na śledzia wykładamy pumpernikiel i rukolę.
Tosia

Kategorie przepisów