Pieczone placki ziemniaczane z rzeżuchą
Pieczone placki ziemniaczane to świetna alternatywa dla tych tradycyjnych, smażonych. Choć smakują oczywiście nieco inaczej, to według mnie są naprawdę pyszne. W swojej wersji dodałam im wiosennego akcentu w postaci rzeżuchy. Zamiast niej można oczywiście użyć innej zieleniny, na przykład koperku, szczypiorku lub natki pietruszki.
Z plackami świetnie komponuje się sos na bazie jogurtu greckiego z nutą chrzanu. Wszystko to sprawia, że jest to idealny bezmięsny, postny obiad, doskonale wpasowujący się w ideę Wielkiego Tygodnia.
PIECZONE PLACKI ZIEMNIACZANE Z RZEŻUCHĄ
(2 porcje)
600g obranych ziemniaków,
1 duże jajko,
½ cebuli,
1 duży ząbek czosnku,
garść rzeżuchy,
sól i pieprz,
1 łyżka oleju
sos:
150g jogurtu greckiego light,
1 łyżeczka chrzanu,
sól i pieprz,
szczypta ziół prowansalskich
Ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (ale nie na papkę). Odcisnąć, zachowując sok. Wymieszać z jajkiem, posiekaną cebulką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać skrobię, która osadziła się w soku ziemniaczanym. Jeśli masa jest za sucha, dodać odrobinę tegoż soku. Masę ziemniaczaną doprawić solą i pieprzem, na koniec dodać rzeżuchę i wymieszać.
Płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Za pomocą pędzelka posmarować ją delikatnie olejem. Z masy kłaść na papierze okrągłe i niezbyt grube placki. Z wierzchu posmarować je olejem za pomocą pędzelka.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 30 minut. Po mniej więcej 25 minutach można je odwrócić, żeby zarumieniły się z drugiej strony.
Jogurt wymieszać z chrzanem, doprawić solą i pieprzem. Podawać z plackami ziemniaczanymi.
(inspiracja)