Fajitas z fasolą i chorizo
Jak już pisałam, bardzo lubię chorizo. Według mnie powinno się je mieć zawsze w lodówce, bo jest niezwykle uniwersalne. Łatwo i szybko można przygotować z nim aromatyczne, pyszne dania. Niedawno wymyśliłam przepis na fajitas z fasolą jaś i chorizo. Efekt był wyśmienity. Taka tortilla z nadzieniem to świetny pomysł na szybki obiad, jest sycąca, a przede wszystkim bardzo smakowita.
Fajitas z fasolą i chorizo
- 1 czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka oregano
- 100g chorizo
- 1 puszka fasoli jaś
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1 łyżeczka białego octu winnego
- 2 tortille pełnoziarniste
- jogurt grecki (lub kwaśna śmietana)
- posiekana bazylia
1) Na patelni rozgrzać olej, dodać posiekaną cebulę, czosnek,
oregano i pokrojone w kostkę chorizo.
2) Smażyć, często mieszając, przez 5-10 minut.
3) Dodać przepłukaną fasolę jaś, koncentrat pomidorowy,
odrobinę wody, wędzoną paprykę i ocet.
4) Wymieszać i podgrzewać przez 2 minuty.
5) Podawać na ciepłej tortilli, nałożyć jogurt lub śmietanę,
posypać posiekaną bazylią, zawijać i jeść.
Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 580 kcal