Pizza z bresaolą, gruszką i gorgonzolą

Pizza z bresaolą, gruszką i gorgonzolą

Uwielbiam pizzę, szczerze przyznaję, że czasami kupujemy w chwili słabości. Jednak mimo wszystko lepiej zrobić ją samemu, jakoś mam wrażenie, że są wtedy zdrowsze i mniej tłuste. Dziś proponuję wersję troszkę inną niż standardowa, bo z bresaolą (można zastąpić szynką parmeńską lub inną ulubioną wędliną), gruszką i 3 serami: gorgonzolą, mozzarellą i goudą. W smaku dosyć specyficzna, jak dla mnie przepyszna, chociaż mój połówek stwierdził, że jak dla niego nie powinna nazywać się pizza :-P Polecam gorąco!

Scroll down for recipe in English

Zdjęcie - Pizza z bresaolą, gruszką i gorgonzolą / Bresaola, pear and gorgonzola pizza - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pizza z bresaolą, gruszką i gorgonzolą

(1 duża 32 cm)

Składniki:

  • 1 porcja ciasta do pizzy, kupionego, ewentualnie z tego lub tego przepisu
  • 1 cebula, pokrojona w cienkie plasterki
  • szczypta soli i pieprzu
  • 1 łyżeczka listków świeżego tymianku
  • 1 gruszka, z usuniętym rdzeniem i pokrojona w cienkie plasterki
  • 1/2 szklanki startego sera gouda
  • 1/2 szklanki startej mozzarelli
  • 1/4 szklanki pokruszonej lub posiekanej gorgonzoli
  • 6-7 plasterków bresaoli lub prosciutto, zwiniętych w rulon i pokrojonych w cienkie paski

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 240 oC. Natłuść blaszkę do pieczenia lub przygotuj kamień do pizzy i wyłóż rozwałkowane ciasto.
  2. Na średniej wielkości patelni na średnim ogniu rozgrzej łyżkę oliwy i wrzuć cebulę. Smaż do miękkości i ładnego zarumienienia, przez około 10 minut.
  3. Na przygotowanym cieście rozprowadź łyżeczkę oliwy z oliwek, posyp solą, pieprzem i tymiankiem i wyłóż cebulę.
  4. Następnie posyp całość serami i gorgonzolą, a na wierzch rozłóż gruszkę i bresaolę.
  5. Włóż pizzę do piekarnika i piecz przez 15-20 minut lub do ładnego zarumienienia. Wyjmij i podawaj natychmiast.

Smacznego!

Zdjęcie - Pizza z bresaolą, gruszką i gorgonzolą / Bresaola, pear and gorgonzola pizza - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Bresaola, pear and gorgonzola pizza

(1×32 cm)

Ingredients:

  • 1 portion of pizza dough, store bought or homemade from this or this recipe
  • 1 yellow onion, thinly sliced
  • pinch of salt and pepper
  • 1 tsp fresh thyme
  • 1 pear, cored and thinly sliced
  • 1/2 cup gouda, shredded
  • 1/2 cup mozzarella, shredded
  • 1/4 cup gorgonzola, crumbled
  • 6-7 slices of bresaola or prosciutto, rolled up and sliced thinly

Preparation:

  1. Preheat oven to 240 oC. Grease a baking sheet or pizza stone with oil and roll the pizza dough out onto the sheet.
  2. Heat a medium sized skillet over medium high heat with 1 tbsp of oil. Add the sliced onion and cook until it softens and turns golden brown (about 10 minutes).
  3. Brush the teaspoon of olive oil all over the top of the dough, then sprinkle on salt, pepper, the fresh thyme and place the onion
  4. Sprinkle the shredded cheeses and gorgonzola crumbles all over the pizza. Finish the pizza off by placing the slices of pear and prosciutto evenly over the top of the pizza.
  5. Bake the pizza for 15-20 minutes or until it is bubbly and golden. Remove from the oven and serve immediately.

Enjoy!

Zdjęcie - Pizza z bresaolą, gruszką i gorgonzolą / Bresaola, pear and gorgonzola pizza - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów