Słoninę pokroić drobno i przesmażyć. Wyjąć skwarki. Cebulę obrać, posiekać drobno. Jabłko zetrzeć na tarce o grubych otworach. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
Makrelę wędzona obieramy z skóry. Oddzielamy mięso od ości. Jajka gotujemy w lekko osolonej wodzie na twardo. Po ugotowaniu studzimy i kroimy w kosteczkę. Mieszamy widelcem posiekane jajka z mięsem makreli ...
To cudo powstało jako produkt uboczny podczas wykonywania pasztetu - o nim będzie za czas jakiś. Kupiłam za dużo wątróbki, która nie mogła się przecież zmarnować i tak w ekspresowym tempie powstała jeszcze przepyszna i niezwykle zdrowa pasta do chleba.
Po 12 latach niejedzenia ryb na nowo odkrywam smak tuńczyka. Okazało się, że nie wywołuje u mnie objawów nietolerancji , przynajmniej w rozsądnych ilościach ;) Matko, jakie to dobre! Chyba zrobię niebawem jakiś makaron z tuńczykiem albo sałatkę. A póki co – zmajstrowałam pyszną pastę kanapkową
Pasta jajeczna – najlepsza jest zawsze z baru mlecznego ( dla bywających w Krakowie – to ten bar na Królewskiej ) .(...) Dzisiaj robiąc coś całkiem innego wpadłam na pomysł by zrobić pastę i tak powstała moja pierwsza pasta jajeczna.
Ci co mnie znają to wiedzą, że spontaniczne potrawy u mnie to norma, zaplanowane mam tylko na szczególne okazje, a tak to tworzę "coś z niczego". Tak było i w tym wypadku
Polecam fanom sera topionego i nie tylko. Świetna alternatywa dla sklepowych produktów. Przepis można wzbogacić o ulubione dodatki m.in. kminek, czy koperek.
Ta lekko pikantna mielonka jest dobrą alternatywą dla kupnych wędlin. Robi się ją bardzo łatwo i dość szybko. Jest soczysta i miękka. Świetnie się kroi na plasterki. Może być przechowywana pół roku, a gdy zrobimy ją ze świeżego mięsa dbając o czystość to nawet i rok
Lubicie ser topiony, ja uwielbiam, ale kaloryczność sera sklepowego, sztuczne dodatki od jakiegoś czasu spowodowały, że go nie kupowałam i już nigdy nie zamierzam.
Takiego sera nigdy nie jadłam choć dla wielu osób to smak z dzieciństwa... Jest wyborny, delikatny - pyszny. Idealny na śniadanko czy też kolację - zamierzam go zrobić jeszcze nieraz i poeksperymentować z dodatkami :-) Polecam