Pasta do chleba - łosoś, mascarpone, jajka i suszone pomidory
Ci co mnie znają to wiedzą, że spontaniczne potrawy u mnie to norma, zaplanowane mam tylko na szczególne okazje, a tak to tworzę "coś z niczego".
Tak było i w tym wypadku - ta pasta powstała z "resztek" - miałam kawałek wędzonego łososia, resztę mascarpone, kilka suszonych pomidorów i 2 ugotowane jajka, na które nikt nie miał ochoty.
Wyszło pysznie, do tego świeżo upieczony chleb i gorąca herbata z miodem - żyć nie umierać!
Składniki:
Przygotowanie:
Smacznego;)
Tak było i w tym wypadku - ta pasta powstała z "resztek" - miałam kawałek wędzonego łososia, resztę mascarpone, kilka suszonych pomidorów i 2 ugotowane jajka, na które nikt nie miał ochoty.
Wyszło pysznie, do tego świeżo upieczony chleb i gorąca herbata z miodem - żyć nie umierać!
Składniki:
- około 200 g wędzonego łososia - miałam wędzony metodą "ciepło"
- około 80 g mascarpone
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 4 suszone pomidory
- sok z 1/2 cytryny
- świeżo zmielony pieprz
- świeżo zmielona kolendra
- pęczek pokrojonego koperku
- 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
Przygotowanie:
- łososia rozgnieść widelcem, skropić sokiem z cytryny
- do miski włożyć mascarpone i jogurt, wymieszać
- jajka drobniutko pokroić - można rozgnieść, dodać do mascarpone z jogurtem, wymieszać
- dodać łososia i drobniutko pokrojone pomidory, koperek i czosnek niedźwiedzi
- dokładnie wszystko ze sobą wymieszać, przyprawić do smaku kolendrą i pieprzem, wymieszać
Smacznego;)