Rillettes po polsku – smarowidło wieprzowe z jabłkiem i cebulą.

Rillettes po polsku – smarowidło wieprzowe z jabłkiem i cebulą.

Zdjęcie - Rillettes po polsku – smarowidło wieprzowe z jabłkiem i cebulą. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Rzadko biorę się za takie przedsięwzięcia. Pałam nieskrywaną namiętnością do świeżego chleba z wiejskim masłem, a do jedzenia smalcu podchodzę z pewną rezerwą. Oczywiście wiem, że dobrze sprawdza się podczas przygotowania niektórych potraw i jest niezastąpiony do bigosu, ale jakoś nigdy nie przekonałam się do jego bezpośredniego spożywania, w postaci smarowidła do chleba.

Mimo wszystko postanowiłam jednak przygotować rillettes. Wiedziałam, że mój mąż będzie zachwycony, ale nie sądziłam, że i ja nie pogardzę taką kanapeczką…Oczywiście smarowidło nie jest ani odrobinę dietetyczne, a jego przygotowanie od podstaw zajmuje sporo czasu, ale wielbicieli takich potraw nie brakuje, czego dowodem jest mój mąż, który nie może się najeść moim rillettes.

Oryginalnie danie to przygotowuje się z mięsa pokrojonego w kostkę, wolno duszonego we własnym tłuszczu przez kilka godzin. Ja wykorzystałam schab, który piekłam w niskiej temperaturze przez całą noc. Użyłam do tego wolnowaru, a mięso było kruche, pełne smaku i rozpadało się na pojedyncze włókna. Właśnie o to mi chodziło… Do rillettes nie mogłoby być lepsze…

Jeśli lubicie takie swojskie przysmaki z nutą wyrafinowania, koniecznie spróbujcie!

Zdjęcie - Rillettes po polsku – smarowidło wieprzowe z jabłkiem i cebulą. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 300-400g długo pieczonego schabu
  • 400g smalcu (wytopiłam ze słoniny)
  • 1 duże jabłko
  • 1 duża cebula
  • majeranek
  • sól/pieprz do smaku

Zdjęcie - Rillettes po polsku – smarowidło wieprzowe z jabłkiem i cebulą. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przygotowanie:

  • Schab (miałam większy kawałek, ok 1,5kg, ale nie użyłam całego do rillettes) moczyłam przez 1-2 doby w solance z dodatkiem ziela angielskiego, pieprzu, liścia laurowego, goździków. Przed pieczeniem natarłam tymiankiem i upiekłam w wolnowarze (w niskiej temperaturze). Schab piekł się przez ok 10 godzin. Po schłodzeniu palcami rozdzieliłam mięso na pojedyncze włókna.
  • Jabłko obrałam i starłam na łezki. Cebulę pokroiłam w kostkę.
  • Mięso, jabłko i cebulę zalałam płynnym smalcem i dusiłam na najmniejszym ogniu przez ok 30-40 minut.
  • Gdy cebula i jabłko zmiękną zdjąć z ognia i doprawić do smaku majerankiem, solą i czarnym pieprzem.
  • Przelać do słoika lub kamionkowego naczynia i schłodzić.

Smacznego!

Zdjęcie - Rillettes po polsku – smarowidło wieprzowe z jabłkiem i cebulą. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Rillettes po polsku – smarowidło wieprzowe z jabłkiem i cebulą. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Rillettes po polsku – smarowidło wieprzowe z jabłkiem i cebulą. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów