Jaśminowo-imbirowy aromat herbaty świetnie pasuje do pomarańczy i winogron, które sprawiły, że deser stał się bardziej orzeźwiający. W efekcie powstał niebanalny deser o intrygującym smaku. Polecam fanom herbaty :)
Długi majowy weekend miał dać początek wielkiemu grillowaniu. Pogoda niestety nie sprzyjała na tyle żeby z przyjemnością zjeść posiłek na świeżym powietrzu dlatego wszystkim, którzy lubią pobiesiadować w gronie przyjaciół ( nie koniecznie przy grillu) proponuję małą, smaczną przekąskę w towarzystwie zdrowej i niskokalorycznej sałaty.
Wpadł mi w oko przepis na chlebek, a jak mi coś w oko wpadnie to nie ma rady, trzeba piec:). Chlebek to pyszny, bo żytni ze śliwką, a takie pieczywo to ja lubię najbardziej. Sprawczynią mojej ostatniej chlebowej działalności jest Joluś, której bardzo serdecznie dziękuję za wspaniały przepis na mój ulubiony chlebek :*. Swój chleb wykonałam z połowy porcji, a więc na 1 keksówkę, śliwki dość mocno rozdrobniłam, dlatego są słabo widoczne. Chleb był tak pyszny, że nie mogliśmy się od niego oderwać i nie zostało ani okruszka. Smakował wszystkim! :)
U mnie na blogu jeszcze poświątecznie:-) Seromakowiec z masą jabłkową to wspomnienie dzieciństwa. Przygotowujemy go zawsze na święta Bożego Narodzenia lub Wielkanocy, gdy po upieczeniu sernika, makowca zostaje jeszcze dużo masy makowej lub masy serowej. Przepis sprawdzony, polecam!
U mnie na blogu jeszcze poświątecznie:-) Seromakowiec z masą jabłkową to wspomnienie dzieciństwa. Przygotowujemy go zawsze na święta Bożego Narodzenia lub Wielkanocy, gdy po upieczeniu sernika, makowca zostaje jeszcze dużo masy makowej lub masy serowej. Przepis sprawdzony, polecam!
Ostatnio klopsiki w sosie robiłam ok 2 miesięcy temu, podbiły one podniebienie mojego przyszłego męża, który lubi tradycyjną, polska kuchnię. Ja sama nie mogłam się nimi najeść. Delikatne, rozpływające się w ustach, w aksamitnym sosie....Danie banalnie proste, ale trafiające w gust wielu osób. Bo kto z nas nie jadał w dzieciństwie takich właśnie klopsików? :)
Może jakaś fajna propozycja na niedzielne śniadanie? Bardzo proszę. Jajka w połączeniu ze słodko - kwaśnym rabarbarem. Słodko - kwaśnym, bo podgotowanym w słodkim syropie. Proste, nie koniecznie szybkie, ale zadziwiająco pyszne...no i oryginalne! Polecam!
Lubię mlecz! To nic, że gorzki straszliwie. Juz mi to nie przeszkadza...już, bo na początku przeszkadzało i to bardzo. Kiedyś zajadałam go wyłącznie dla zdrowia, ale dzięki takim pysznościom jak sałatka z mlecza z winegretem na ciepło i jajem na miękko żałuję, że sezon na niego jest tak krótki.
Mięciutki, delikatny miąższ i chrupiąca skórka. Intensywny smak i aromat. Suszone pomidory to jeden z lepszych dodatków do pieczywa. Chleb piekę już czwarty tydzień z rzędu, serdecznie polecam.