Genialne, cienkie i chrupiące ciasto, którego nie trzeba zagniatać. Do tego minimalizm dodatków w postaci kremowego śmietankowego sosu z cebulką, szparagów i sera.Idealny przepis na chwilę, w której rodzi się pomysł: A może pizza?
Genialne, cienkie i chrupiące ciasto, którego nie trzeba zagniatać. Do tego minimalizm dodatków w postaci kremowego śmietankowego sosu z cebulką, szparagów i sera.Idealny przepis na chwilę, w której rodzi się pomysł: A może pizza?
Istnieje mnóstwo różnych przepisów na cymes, ale zawsze będzie to danie słodkie, najczęściej w czerwonym lub pomarańczowym kolorze. Może przybierać formę deseru, przystawki, ale równie dobrze może stać się daniem głównym. Wszystko zależy od receptury. W Tykocinie, w żydowskiej restauracji Tejsza, jadłam bardzo popularny cymes, ze słodkiej marchewki. Zupełnie inny, niż ten który dzisiaj przygotowałam. Cymes najczęściej podawany jest w radosne święta. :-)
Dzis znow beda szparagi. Korzystam z okazji i tej krotkiej chwili kiedy mozna sie nimi cieszyc. Strasznie zaluje, ze sezon tak szybko sie konczy. Czasu na gotowanie tez nie mam zbyt wiele, pociesza mnie jednak fakt, ze szparagi sa dosc szybkie w przygotowaniu.
Czego to człowiek nie zrobi, żeby się nie uczyć? ;)Może na przykład parzyć herbatę na różne sposoby. I potem degustować. Najlepiej powoli i niespiesznie.
Czego to człowiek nie zrobi, żeby się nie uczyć? ;)Może na przykład parzyć herbatę na różne sposoby. I potem degustować. Najlepiej powoli i niespiesznie.
Marchewkę obrać, utrzeć na dużych oczkach tarki i rozgotować z małą ilością wody. Ostudzić, lekko zmiksować i wymieszać z dżemem. Jabłka obrać, pokroić drobno i rozpróżyć z małą ilością wody, goździkami i cytryną.
Fajnie tak, gdy tydzień roboczy jest taki krótki i zanim się obejrzymy już piątek i perspektywa wolnego rodzinnego weekendu. Michał dzisiaj wracał później, akurat na obiadek który obmyślałam w ciągu dnia. Dawno nie było nic ze szpinakiem, a że kupiłam świeżutki zieloniutki i aromatyczny to postanowiłam go wykorzystać zanim podwiędnie. Tak powstały dzisiejsze gniazdka z dwoma rodzajami farszu.