Pozostając w dyniowych klimatach...szybko, łatwo i przyjemnie - - czyli muffiny.Dziś miks dyniowo-cukiniowy, ale równie dobrze sprawdzi sama dynia lub cukinia.
Sernik był idealny! Kruchy, korzenny spód, kremowa i delikatna masa serowa oraz warstwa śmietany z przyprawami korzennymi. Ciasto przepięknie pachnie korzennymi przyprawami, nie jest za słodkie i jest po prostu wyśmienite!
Robiłam już kiedyś lasagne z mięsem i szpinakiem i był to wielce udany lazaniowy debiut. Tym razem ulubione danie kota Garfielda* przyrządziłam nieco inaczej: dodając – prócz mięsa – także dynię
Involtini di pollo…u mnie klasycznie z mozzarellą i suszonymi pomidorami. Podawałam na ciepło, na mieszance sałat z sosem z gorgonzoli. Idealne danie na obiad czy kolację.
Serowe pan cakesy na chudym serku, smażone bez dodatku tłuszczu… Bardzo lekkie śniadanko lub przepyszny deser. Polecam z musem jabłkowym lub gruszkowym. Pycha.
Oryginalnie: Cornetti ripieni di confettura. Przepis na te rogaliki znalazłam na włoskim blogu Giallo Zafferano. W orginale z marmoladą, ja dałam powidła bo tak jakoś bardziej mi pasowały do cynamonu…Intuicja dobrze mi podpowiedziała
… czyli rodzaj włoskich kopytek z ricottą i szpinakiem. Powiem krótko: to najlepsze gnocchi jakie do tej pory przygotowałam. To zdecydowanie mój numer jeden w kategorii “kopytkowatych”!
Jest lekko wilgotne w środku z przepyszną, chrupiącą skórką na wierzchu. Dodatek gruszek i aromatu nadał ciastu „wykwintności”. Na pewno jeszcze nie raz wrócę do tego przepisu, bo ciasto jest naprawdę bardzo dobre.
Indyjski kebab niezbyt przypomina ten arabski, przynajmniej w mojej książce o kuchni indyjskiej :) Bez względu na to, czy jest to kebab warzywny, jaki prezentuję dzisiaj, czy drobiowy lub z wołowiny (do których dopiero się przymierzam), potrawa ta wyglądem przypomina okrągłe, spłaszczone klopsy ;)