Muffiny z cukinią i dynią
Pozostając w dyniowych klimatach...szybko, łatwo i przyjemnie - - czyli muffiny.Dziś miks dyniowo-cukiniowy, ale równie dobrze sprawdzi sama dynia lub cukinia.
Składniki na 12 sztuk:
(przepis z książki "Wypieki dla diabetyków" B. Macho i T. Schlag)
- 100 g miąższu dyni
- 100 g cukinii
- 150 g mąki pełnoziarnistej
- 100 g mielonych migdałów*
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g cukru (u mnie 50 g fruktozy)
- 2 jajka
- 200 g jogurtu naturalnego
- 60 ml oleju rzepakowego
* u mnie bez migdałów, dałam 250 g mąki
Obraną dynię i umytą cukinię zetrzeć na grubej tarce.
Przygotować ciasto: osobno połączyć wszystkie suche i mokre składniki, całość szybko wymieszać drewnianą łyżką.
Do każdej foremki włożyć po 2 łyżki ciasta. Piec 20 minut temperaturze 220 stopni (nie nagrzewać wcześniej piekarniki!). Piekłam 20 minut po osiągnięciu przez piekarnik podanej temperatury.
W 100 g - 246 kcal. W sztuce (77 g) - 189 kcal. Dane z książki.
sprężyste i mocno dziurawe