Muffiny z cukinią i dynią

Muffiny z cukinią i dynią
Zdjęcie - Muffiny z cukinią i dynią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pozostając w dyniowych klimatach...szybko, łatwo i przyjemnie - - czyli muffiny.Dziś miks dyniowo-cukiniowy, ale równie dobrze sprawdzi sama dynia lub cukinia.


Składniki na 12 sztuk:
(przepis z książki "Wypieki dla diabetyków" B. Macho i T. Schlag)
  • 100 g miąższu dyni
  • 100 g cukinii
  • 150 g mąki pełnoziarnistej
  • 100 g mielonych migdałów*
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g cukru (u mnie 50 g fruktozy)
  • 2 jajka
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 60 ml oleju rzepakowego

* u mnie bez migdałów, dałam 250 g mąki

Obraną dynię i umytą cukinię zetrzeć na grubej tarce.
Przygotować ciasto: osobno połączyć wszystkie suche i mokre składniki, całość szybko wymieszać drewnianą łyżką.
Do każdej foremki włożyć po 2 łyżki ciasta. Piec 20 minut temperaturze 220 stopni (nie nagrzewać wcześniej piekarniki!). Piekłam 20 minut po osiągnięciu przez piekarnik podanej temperatury.

W 100 g - 246 kcal. W sztuce (77 g) - 189 kcal. Dane z książki.


Zdjęcie - Muffiny z cukinią i dynią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami sprężyste i mocno dziurawe

Zdjęcie - Muffiny z cukinią i dynią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów