Gnocchi freschi alla ricotta e spinaci
… czyli rodzaj włoskich kopytek z ricottą i szpinakiem. Powiem krótko: to najlepsze gnocchi jakie do tej pory przygotowałam. To zdecydowanie mój numer jeden w kategorii “kopytkowatych”!
Składniki (dla 4 osób):
· 200 g świeżego szpinaku· 400 g sera ricotta· 250 g mąki· 2 jajka· 110 g startego parmezanu· sól i pieprz· ewentualnie bułka tarta
Umyć i ugotować szpinak (wystarczy kilka minut). Odcedzić, ostudzić i posiekać na kawałki. Wymieszać szpinak z ricottą, jajkami, 200 g mąki i 80 g parmezanu. Posolić, popieprzyć. Formować gnocchi w kszatłcie jajeczek (jeśli niezbyt dobrze się lepią, dodać odrobinę bułki tartej). Wszystkie gnocchi obtoczyć w pozostałej mące i pozostawić “do odpoczynku” na ok. 1 godz. Gotować gnocchi we wrzącej, lekko osolonej wodzie; sa gotowe, gdy wypłyną na powierzchnię wody i pozostaną na niej przez 1-2 minuty. Gotowe gnocchi można podawać obtoczone w maśle podsmażonym z szałwią lub polane dobrą oliwą. Obowiązkowo należy posypać je startym parmezanem (na zdjęciu: jeszcze bez posypki, ale już z oliwą:))
A oryginalny przepis jest tu.
LINGUA ITALIANA