Po przygotowaniu twarogu na sernik pozostało mi sporo serwatki. Żal mi było tak po prostu jej się pozbyć, więc upiekłam pyszne, mięciutkie bułeczki na serwatce zamiast wody. Przerobiłam przepis na chleb na serwatce, dodałam trochę własnoręcznie zrobionego mussli i już po kilku godzinach mogliśmy się delektować domowymi bułeczkami. Dzięki mussli zyskały one bardzo ciekawy smak.
Festiwal Dyniowy Beatki to dobra okazja by spotkać się w kuchni i przygotować coś pysznego z udziałem dyni. Postanowiłyśmy więc – Atinka, Cudawianka i ja zrobić krajankę serowo-dyniową z przepisu Bajaderki. Ciasto okazało się strzałem w dziesiątkę. Fantastyczny maślano–orzechowy spód, delikatna warstwa serowo-dyniowa pachnąca cynamonem , śmietankowa kołderka i owsiano-orzechowa kruszonka.
Przepis jest składową kilku różnych przepisów znalezionych w Internecie oraz mojej własnej fantazji. Z podanej ilości składników wyszło mi 18 babeczek.