Mazurek figowo-orzechowy
Kruche ciasto na spód
30 dag mąki
10 dag masła
10 dag margaryny
10 dag cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 surowe żółtka
Masło i margarynę posiekać z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem.
Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny.
Okrągłą formę wyłożyć ciastem i piec je w nagrzanym piekarniku na złoty kolor.
Masa figowa
25 dag suszonych fig
25 dag cukru
1/2 szklanki wody
1/2 łyżeczki octu spirytusowego
2 cytryny
5 dag skórki pomarańczowej
10 dag orzechów włoskich
Figi i obrane cytryny zmielić w maszynce do mięsa (figi można wcześniej pomoczyć w wodzie). Orzechy posiekać.
Z wody, cukru i octu ugotować syrop "do nitki". Włożyć do niego zmielone figi, skórkę pomarańczową i orzechy.
Gotować chwilę, aż masa stanie się jednolita. Po ostudzeniu wykładamy nią upieczone ciasto. Można udekorować lukrem albo czekoladą.
Masa jest naprawdę wyśmienita i myślę, że byłaby też dobra jako nadzienie do strucli drożdżowej