Chleb toskański

   Zdjęcie - Chleb toskański  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami  W #28 wydaniu Weekendowej Piekarni Gospodyni Tilianara z Kuchni Szczęścia wybrała dla nas dwa chlebki. Jednym z nich jest toskański chlebek bez soli. Ucieszyłam się, jak go ujrzałam, bo jestem zakochana w Italii, a chlebek bez soli bardzo mile wspominam. Choć gdy jadłam go pierwszy raz wydawał się dziwny to później bardzo mi smakował i co dzień jadłam go na śniadanie.  Z wielką chęcią odtworzyłam ten smak we własnej kuchni, sprawiając, że choć na chwilkę przenieśliśmy się do pięknej, słonecznej Italii. Tili, dziękuje za wspaniały pomysł ! :) Mi ten chlebek smakuje cudownie, kocham go! To zdecydowanie mój smak..., smak Italii. 

Robiłam 1 bochenek z połowy porcji podanej w przepisie. Trochę mało mi wyrósł.

Zdjęcie - Chleb toskański  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kroiłam jeszcze ciepły, więc tak wyglądał po rozkrojeniu:

Zdjęcie - Chleb toskański  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pasta mączna:

*256 g mąki pszennej chlebowej

*398 g wrzątku

Przygotowanie pasty: W misce wymieszać wrzącą wodę z mąką. Wymieszać do uzyskania gładkiej, jednorodnej pasty. Ostudzić, zakryć folią i odstawić na 12 godzin w temperaturze pokojowej.

Ciasto właściwe:

*341 g mąki

*114 g wody

*8 g (2 i 1/2 łyżeczki) drożdży instant

*28 g (2 łyżki) oliwy

*cała mączna pasta

Przygotowanie:

W misce miksera połączyć wszystkie składniki ciasta. Ilość wody należy dostosować do konsystencji ciasta. Wyrabiać mikserem na średniej prędkości (można ręcznie). Powinno to zająć około 10 minut, przy wyrabianiu mikserem.

Przełożyć ciasto do nasmarowanej oliwą miski i zostawić do wyrastania na 2 godziny, z jednym złożeniem po godzinie. Po tym czasie ciasto wyjąć na omączony blat i podzielić na pół. Uformować kule, starając się jak najmniej je odgazować. Zostawić przykryte ściereczką na 15 minut. Po tym czasie uformować owalne bochenki i odstawić do rośnięcia na około 1 godzinę.

W tym czasie nagrzać piekarnik do 260 stopni C. Przygotować wodę w spryskiwaczu lub kostki lodu, by piec chleb z parą, we wstępnej fazie. Ja wstawiłam naczynie żaroodporne z wodą. Tuż przed pieczeniem oprószyć bochenki mąką, naciąć je równolegle, dwoma nacięciami. Od razu po włożeniu bochenków zmniejszyć temperaturę do 230 stopni C, piec 10 minut z parą, a kolejne 20-25 minut bez pary. Bochenki powinny być złotobrązowe. Wyłączyć piekarnik, zostawić chlebki na 5 minut w stygnącym, otwartym piekarniku, a następnie wyjąć i studzić na kratce.

Smacznego :)

Kromeczka:

Zdjęcie - Chleb toskański  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chleb toskański  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Focaccia z karmelizowaną cebulą

Focaccia z karmelizowaną cebul…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Ciabatty*
9

Ciabatty*

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Włoski chlebek z sezamem
9

Włoski chlebek z sezamem

evenka evenka
Arabeska

Włoskie bułeczki z ziemniakami i bazylią
5

Włoskie bułeczki z ziemniakami…

Majana Majana
Majanowe pieczenie

Prosty chlebek z masła orzechowego bez mąki

Prosty chlebek z masła orzecho…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Pide - turecka pizza

Pide - turecka pizza

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przepisy z tych kategorii

Frittata z bazylią
1

Frittata z bazylią

Tyna Tyna
In cooking we trust

Pastiera Napoletana - neapolitański placek z nadzieniem z pszenicy i ricotty
1

Pastiera Napoletana - neapolit…

food² food²
Food Square

Orecchiette ze świeżymi pomidorami i kaparami
1

Orecchiette ze świeżymi pomido…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Tradycyjna carbonara
2

Tradycyjna carbonara

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Sfogliatelle frolle - neapolitańskie kruche ciastka z semoliną i ricottą
1

Sfogliatelle frolle - neapolit…

food² food²
Food Square

Spaghetti alla carbonara
2

Spaghetti alla carbonara

food² food²
Food Square