Jabłecznik inny niż wszystkie
.
Kruche ciasto na spód:
30 dkg mąki
20 dkg masła lub margaryny
10 dkg cukru pudru
3 surowe żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
.
Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia, posiekać z margaryną, dodać żółtka, wyrobić szybko. Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny.
Ta ilość ciasta wystarczy na 2 foremki. To co zostanie można zamrozić na później.
10 dkg rodzynek namoczyć w rumie. Jeśli rum padł ofiarą jakiegoś wilka morskiego można go zastąpić wodą ;)
1 kg jabłek obrać, pokroić, rozgotować i odparować wodę. Dodać do nich rodzynki. Ostudzić.
Ciasto rozwałkować cienko (ok. 0,5 cm), wyłożyć nim okrągłą foremkę (średnica 26 cm)
Masę z jabłek wyłożyć na ciasto.
. Masa budyniowa:
1 opakowanie budyniu waniliowego
1 torebka cukru waniliowego
¾ szklanki cukru
0,5 l śmietany kremówki (30%)
. Budyń rozrobić w 1/3 śmietany. Do reszty śmietany dodać cukier i cukier waniliowy. Zagotować , a potem dodać do tego budyń rozrobiony w śmietanie i ponownie zagotować.
Gorącym budyniem od razu zalewamy jabłka na cieście.
Piec 60-70 min. w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.
Gotowe ciasto po ostygnięciu wkładamy do lodówki na 24 godziny.