Dziś kolejne ciasto o oryginalnej nazwie. Po cielaczku, teraz zaprezentuję styropian - ciasto bardzo lekkie i finezyjne w smaku. Dużo zależy od użytego dżemu.
Makaron z białym serem i cebulką to danie bardzo proste i szybkie. Jesli ktoś z Was jest amatorem makaronu, twarogu, cebulki lub potraw jarskich na pewno polubi takie połączenie, gorąco polecam!
Gospodarzy nam Kasia z Pokrojone i Doprawione, która wybrała, niesubordynowanie ;-), dwa przepisy. Ale za to jakie. Usatysfakcjonowani powinni być wszyscy i drożdżowi i zakwasowi.drugim przepisem jesteśmy usatysfakcjonowani, a pierwszy... jeszcze przed nami :)
Na patelni rozpuściłam masło. Zestawiłam ją z ognia i wsypałam bułkę tartą, skórkę otartą z 1 cytryny, połowę posiekanej natki, odrobinę soli, posiekane orzechy, wymieszałam i podgrzałam przez moment. Na koniec wlałam sok z 1 cytryny.
Kolejna pyszna pozycja znaleziona na blogu Zebrry. Jako pierwsza pomysł na ten deser podała na swoim blogu Dorotus. W jej oryginalnym przepisie użyto jogurtu naturalnego, ja jednak wypróbowałam wersję Zebrry i użyłam serka homogenizowanego. Całość bardzo nam smakowała...lekko kwaśny rabarbar, waniliowy smak serka i cynamon...Pychotka :)
Ostatnio dostałam sporą ilość pysznych jabłek, więc postanowiłam zrobić z nimi ciasto. Ciasto z jabłkami jest zawsze pyszne, czy to jesienią, czy wiosną. Koniecznie musi być z cynamonem, to u mnie po prostu obowiązkowe, bo jak nie raz wspominałam, kocham to połączenie. Zrobiłam tym razem ciasto, na które przepis podesłała mi Atinka, ciasto z pastą marcepanową.
Powoli konczy sie maj, a wraz z nim dobiega konca okres naszych rodzinnych imprez. W kalendarzu ten miesiac jest nimi wrecz przesycony. Powoli zaczyna brakowac pomyslow na te bardziej odswietne dania, bo i wymyslac ich nie ma kiedy. No i moze wlasnie dlatego dzis postawilam na prostote i to co Moj Jubilat lubi najbardziej.
Wymieszać jajka z mlekiem.W osbnej miseczce wymieszać płatki, cukier i cynamon. Masło rozgrzać na patelni. Zanurzać chleb w mieszance jajecznej, potem w płatkach. Smażyć na złotobrązowo. Można podawać z syropem klonowym - nam wystarczyły same w sobie. Smacznego :)
Na dzisiejszy obiad przygotowałam zupę szparagową. Zrobiłam ją z wywaru szparagowego, a szparagi wykorzystałam do zapiekanki. Można oczywiscie dodać całe szparagi do zupy, będzie jeszcze pyszniejsza:-) Polecam, zupa palce lizać!
Od niedawna jestem posiadaczką książki Uczta na 5, wydawnictwa Reader's Digest. Książka ma 700 stron z przepisami na 5 tzn. składających się z pięciu składników. Łatwo więc można się domyśleć, że wszystko tu jest łatwe i szybkie do wykonania. Jako danie debiutowe z tej książki przedstawiam makaron z suszonymi pomidorami w pysznym śmietankowym sosie.
Tort latte macchiato z jogurtem to pyszna propozycja Ewelosy do majowej Weekendowej Cukierni. Zrobiłam go w piątek wieczorem, by w sobotę poczęstować nim rodzinkę z okazji moich imienin:) Torcik wyszedł bardzo smaczny, delikatny, lekki, kawowy. Warstwy na moim cieście nie są może mocno widoczne, ale nie przeszkadzało nam to w konsumpcji ;)
Z okazji Dnia Dziecka proponuję prosty ale pyszny deser z bitej śmietany z brzoskwiniami i makiem. Lubię desery niezbyt słodkie i lekkie jak mgiełka i ten taki jest. Dzieciom posmakuje napewno. Polecam:)
Jako że w kieszonkę można włożyć prawie wszystko dzisiaj przedstawiam kolejne danie z tego cyklu. Wystarczyło zrobić przegląd lodówki żeby wiedzieć co wpakować do środka. Resztka szpinaku w torebce aż się prosiła o zużycie więc dołożyłm do niego fetę i powstał smaczny obiad.
Cukinię pokroiłam na grube plastry i usmażyłam na patelni grillowej - na oliwie.Posoliłam, posypałam pieprzem i polałam sosem, który zrobiłam z jogurtu, czosnku, soli i posiekanej mięty.
Już dawno miałam ochotę na spróbowanie tego napoju. Kiedy niedawno Malta zaprezentowała na swoim blogu lassi mango, postanowiłam nie czekać dłużej i w końcu sprawdzić, jak to smakuje.