Szparagi i mini tarty
Powoli konczy sie maj, a wraz z nim dobiega konca okres naszych rodzinnych imprez. W kalendarzu ten miesiac jest nimi wrecz przesycony. Powoli zaczyna brakowac pomyslow na te bardziej odswietne dania, bo i wymyslac ich nie ma kiedy. No i moze wlasnie dlatego dzis postawilam na prostote i to co Moj Jubilat lubi najbardziej.
Gdy mieszkalismy we Francji takie tarty dosc czesto goscily na naszym stole, ale odkad sie przeprowadzilismy to jakos nie czuje klimatu i tarty sa prawie od swieta. Czyli dzisiejsza okazja jest jak znalazl i tarta musiala byc i juz. Korzystam tez z tego, ze ciagle trwa sezon na szparagi. Niestety pogoda sprawia, ze ich cena ciagle jest dosc wysoka, ale co tam.
W chwili gdy ja szykowalam tarty, Viki zbierala dla Taty kwiatki z ogrodu.
Mini tarty ze szparagami
skladniki na 4 mini tarty:
ciasto francuskie
okolo 12 sztuk zielonych szparagow
1 jajko
80g startego parmezanu
120ml smietany 18%
4 suszone pomidory
1 lyzeczka natki pietruszki
swiezo zmielony czarny pieprz
sol - opcjonanie
wykonanie:
Foremki do mini tart smarujemy olejem i wykladamy ciastem francuskiem. Ciasto obciazamy np grochem i podpiekamy okolo 15 minut w temperaturze 200°C.
W tym czasie przygotowujemy farsz.
Szparagi dokladnie myjemy, obcinamy zdrewniale koncowki i kroimy na kawalki dlugosci okolo 2-3 cm. Blanszujemy je we wrzacej, osolonej wodzie przez 5 minut. Odcedzamy.
W miseczce mieszamy jajko, parmezan, smietane, natke pietruszki i porkojone drobno suszone pomidory. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie sola. Mase wlewamy na podpieczone ciasto i nastepne ukladamy przygotowane szparagi, lekko je dociskamy.
Pieczemy przez okolo 20 minut w temperaturze 200°C. Podajemy cieple.
Smacznego!