Sernik jest pyszny, słodki, ale mnie oczywiście marmurek nie wyszedł. Nie mam ręki do robienia marmurka he he ;) Fajne jest to połączenie sera z kakao, serdecznie polecam !
Zmiel herbatniki, wymieszaj je z roztopionym masłem i ułóż na dnie tortownicy o średnicy 24 cm. Wstaw tortownicę do lodówki.Czekoladę rozpuść na parze i ostudź.
Czas na odsłonę drugą, czyli sobotę. Przygotowałam tego dnia muffiny czekoladowo – jabłkowe, studenckie ciasteczka owsiane oraz trifle czekoladowe z jeżynami
Do dużej miski włożyć masło, dodać cukier i utrzeć na krem. W drugiej misce wymieszać mleko z jajkiem i cukrem waniliowym. Mąkę przesiać do 3 miski. Do masła i cukru dodać 1/3 mąki i ucierać tak długo, aż składniki się połączą. Ucierając dodawać pozostałą mąkę na przemian z masą jajeczno-mleczną.
Ciasto,które upiekłam może nie jest z tej okazji, bo robione w sobotę i został już jedynie kawałeczek, ale z całego serca je polecam szczególnie tym ,którzy kochają jagódki :) Połączenie z serkiem i płatkami migdałowymi jest nieziemsko smaczne. Przepis zaczerpnęłam od Dorotki z bloga Moje Wypieki. Kiedy zobaczyłam zdjęcia nie mogłam się im oprzeć:)
"Drożdżówka jest pyszna, ale zjadłbym coś naprawdę słodkiego, coś czekoladowego, z kremem, biszkoptem...." Hmmm, no i jak tu nie piec gdy słyszy się takie słowa ?;) Przedwczoraj zabrałam się za poszukiwanie przepisu i w końcu zdecydowałam, że zrobię to ciasto wg przepisu Evenki. Ciasto jest naprawdę bardzo słodkie czyli takie jakie ma być; czekoladowe, ze słodko pachnącą nutą kokosu, orzechów i toffi... Mmmmniammm... Zapraszam :)
Przepis na ten pyszny jabłecznik dostałam od Czarodziejki Irytek :) Nigdy wcześniej nie robiłam jabłecznika na kakaowym spodzie, więc chętnie się za niego zabrałam. Jabłecznik jest pyszniutki! Ciemne ciasto, warstwa jabłuszek obficie posypana cynamonem oraz przykrycie z jasnego ciasta
Ostatnio "chodził" za mną sernik... Nawet nie jakiś konkretny , ale jakikolwiek , byle z prawdziwym serem twarogowym , a nie kremowym. O ile ten drugi mogę sobie w każdej chwili kupić w sklepie , o tyle ten drugi muszę "wyprodukować" sama , a potrzeba na to przynajmniej trzech dni. No , ale jak trzeba czekać , to trzeba ;-)
Na oleju podsmażamy czosnek i cebulę. Gdy się zeszklą dodajemy mięsoi po kilku minutach pieczarki. Dusimy kilka minut. Kiedy woda wyparuje dodajemy pomidory i dusimy na bardzo małym ogniu i pilnujemy aby sos się nie przypalił (w razie potrzeby można dolewać wody).