Ucho Hamana

Ucho Hamana

(ciastka na Purim - przepis pochodzi z książki "Kuchnia żydowska" Marleny Spieler)

CIASTO:

115 g masła o temperaturze pokojowej

250 g cukru

2 łyżki mleka

1 roztrzepane jajko

1 cukier waniliowy

szczypta soli

200-250 g mąki

cukier puder do posypania ciastek

NADZIENIE:

250 g suszonych moreli

1 laska cynamonu

3 łyżki cukru

Do dużej miski włożyć masło, dodać cukier i utrzeć na krem. W drugiej misce wymieszać mleko z jajkiem i cukrem waniliowym. Mąkę przesiać do 3 miski. Do masła i cukru dodać 1/3 mąki i ucierać tak długo, aż składniki się połączą. Ucierając dodawać pozostałą mąkę na przemian z masą jajeczno-mleczną. Ciasto powinno mieć konsystencje klasycznego kruchego ciasta. Następnie przykryć ciasto folia i wstawić, na co najmniej godzinę do lodówki. Ja wstawiam na noc.

Nadzienie morelowe (mogą być też inne nadzienia - makowe, śliwkowe itp itd): morele, cynamon wkładamy do rondelka. Dodajemy cukier i wlewamy tyle wody, by morele były nią przykryte. Następnie całość gotujemy na wolnym ogniu ok 15 minut - morele musza być miękkie a większość wody musi odparować.

Wyjmujemy cynamon a morele miksujemy na gładką masę w mikserze, dodając stopniowo trochę wody pozostałej z gotowania. Morele muszą mieć konsystencje dżemu.

Przestudzone ciasto wykładamy na posypana mąka stolnice i wałkujemy na grubość ok 3-5 mm. Okrągłą foremka albo szklanka wykrawamy krążki. Pośrodku każdego krążka układamy morele i unosząc ciasto trzema palcami formujemy trzy rogi - dociskając ciasto do dżemu ale nie na środku - nadzienie powinno "wystawać" po środku.

Ciastka pieczemy około 15 minut w temperaturze 185 stopni C.

Inne przepisy na ciastka purimowe:

http://fzp.jewish.org.pl/purim4.html

http://www.schorr.edu.pl/new/index.php3?dzial=3&id_tematb=223

http://www.cyber-kitchen.com/rfcj/category.cgi?category=PURIM

http://www.jewish-food.org/recipes/purindex.htm

http://www.jewishfood-list.com/recipes/purim/&purim_index.html

http://judaism.about.com/od/purimrecipes/Purim_Recipes.htm

http://www.jewish-holiday.com/Pur64recipes.html

Kategorie przepisów

Podobne przepisy