Ucho Hamana
Ucho Hamana
(ciastka na Purim - przepis pochodzi z książki "Kuchnia żydowska" Marleny Spieler)
CIASTO:
115 g masła o temperaturze pokojowej
250 g cukru
2 łyżki mleka
1 roztrzepane jajko
1 cukier waniliowy
szczypta soli
200-250 g mąki
cukier puder do posypania ciastek
NADZIENIE:
250 g suszonych moreli
1 laska cynamonu
3 łyżki cukru
Do dużej miski włożyć masło, dodać cukier i utrzeć na krem. W drugiej misce wymieszać mleko z jajkiem i cukrem waniliowym. Mąkę przesiać do 3 miski. Do masła i cukru dodać 1/3 mąki i ucierać tak długo, aż składniki się połączą. Ucierając dodawać pozostałą mąkę na przemian z masą jajeczno-mleczną. Ciasto powinno mieć konsystencje klasycznego kruchego ciasta. Następnie przykryć ciasto folia i wstawić, na co najmniej godzinę do lodówki. Ja wstawiam na noc.
Nadzienie morelowe (mogą być też inne nadzienia - makowe, śliwkowe itp itd): morele, cynamon wkładamy do rondelka. Dodajemy cukier i wlewamy tyle wody, by morele były nią przykryte. Następnie całość gotujemy na wolnym ogniu ok 15 minut - morele musza być miękkie a większość wody musi odparować.
Wyjmujemy cynamon a morele miksujemy na gładką masę w mikserze, dodając stopniowo trochę wody pozostałej z gotowania. Morele muszą mieć konsystencje dżemu.
Przestudzone ciasto wykładamy na posypana mąka stolnice i wałkujemy na grubość ok 3-5 mm. Okrągłą foremka albo szklanka wykrawamy krążki. Pośrodku każdego krążka układamy morele i unosząc ciasto trzema palcami formujemy trzy rogi - dociskając ciasto do dżemu ale nie na środku - nadzienie powinno "wystawać" po środku.
Ciastka pieczemy około 15 minut w temperaturze 185 stopni C.
Inne przepisy na ciastka purimowe:
http://fzp.jewish.org.pl/purim4.html
http://www.schorr.edu.pl/new/index.php3?dzial=3&id_tematb=223
http://www.cyber-kitchen.com/rfcj/category.cgi?category=PURIM
http://www.jewish-food.org/recipes/purindex.htm
http://www.jewishfood-list.com/recipes/purim/&purim_index.html