Placek jagodowy z kruszonką
Co prawda sezon jagodowy już się zakończył , ale myślę , że śmiało można wykorzystać tu inne owoce albo użyć mrożonych jagód. Ja osobiście dałam borówki amerykańskie - nie ma na nie specjalnego sezonu , a prawdziwe jagody są dla mnie nieosiągalne.
Jeśli chodzi o samo ciasto , to byłaby to zwyczajna drożdżówka z owocami , gdyby nie ta polewa. Dzięki niej ciasto lepiej smakuje i nie traci świeżości tak szybko , jak inne drożdżówki. Spodziewałam się , że będziemy jeść taką dużą porcję przez cały tydzień , więc część od razu zamroziłam , ale placek był tak dobry , że długo w zamrażalniku nie poleżał ;-)
Przepis pochodzi z gazetki "Ciasta domowe".
Ciasto:
- 500 g mąki
- 30 g drożdży (dałam 3 łyżeczki suszonych)
- 1 szkl. letniego mleka
- 80 g cukru
- 80 g masła
- 1 jajko
- szczypta soli
Do obłożenia:
- 1 kg jagód (dałam ok. 60 dag borówek amerykańskich)
- 1/2 szkl. mleka
- 1/ 2 szkl. słodkiej śmietanki
- 4 jajka
- 100 g cukru
- skórka starta z 1 cytryny ( pominęłam)
Kruszonka:
- 200 g mąki
- 100 g cukru
- 125 g masła
- 2 łyżeczki cynamonu (zastąpiłam olejkiem śmietankowym)
Drożdże rozpuścić w mleku i wlać do miski z przesianą mąką (wcześniej zrobić po środku wgłębienie). Posypać cukrem i zostawić do wyrośnięcia. Następnie dodać jajko , sól i dobrze wyrobić. Na koniec wlać rozpuszczone , ostudzone masło i ponownie wyrobić. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę (do podwojenia objętości).
Głęboką , dużą blachę (u mnie była trochę za mała - 23 x 33 cm) posmarować tłuszczem , wyłożyć ciastem , brzegi wyciągając w górę. Obłożyć jagodami , przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Mleko na polewę ubić ze śmietanką , jajkami , cukrem i ew. skórką z cytryny.
Składniki kruszonki wymieszać i zagnieść tak , aby powstały grudki.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe ostrożnie polać polewą i posypać kruszonką. Piec 35-45 minut w temp. 200 st.C.