WANILIOWY SERNIK Z CZEKOLADĄ

WANILIOWY SERNIK Z CZEKOLADĄ

Zdjęcie - WANILIOWY SERNIK Z CZEKOLADĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Ostatnio "chodził" za mną sernik... Nawet nie jakiś konkretny , ale jakikolwiek , byle z prawdziwym serem twarogowym , a nie kremowym. O ile ten drugi mogę sobie w każdej chwili kupić w sklepie , o tyle ten drugi muszę "wyprodukować" sama , a potrzeba na to przynajmniej trzech dni. No , ale jak trzeba czekać , to trzeba ;-) Poczekałam i miałam do wykorzystania około pół kilograma sera (reszta została zarezerwowana na naleśniki). Teraz musiałam znaleźć odpowiedni przepis. Sernik waniliowy z bloga Agatki "Twoje&Moje" wydał mi się idealny - mała porcja , a do tego z czekoladą. I nie zawiodłam się , zresztą przy takim połączeniu składników jakże bym mogła :-) Spodziewałam się tylko , że będzie odrobinę wyższy , ale wyszło tak może dlatego , że nie wyklejałam ciastem boków formy (użyłam silikonowej , więc i tak pewnie wszystko by odpadło). W każdym razie serniczek był pyszny , a mój apetyt na serniki chwilowo został zaspokojony ;-)

Zdjęcie - WANILIOWY SERNIK Z CZEKOLADĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Spód:
- 250 g herbatników
- 3 łyżki gorzkiego kakao
- 100 g zimnego masła

Masa serowa:
- 500 g tłustego lub półtłustego sera białego
- 150 g cukru
- 4 jajka
- pół opakowania budyniu waniliowego bez cukru lub 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 op. (16 g) cukru waniliowego

Polewa:
- 100 g czekolady gorzkiej lub deserowej
- 50 g masła

Do pieczenia: tortownica o średnicy 20 cm - dno wyłożyć folią aluminiową, boki posmarować masłem

Przygotowanie spodu.
Herbatniki pokruszyć w malakserze, wymieszać z kakao, dodać pokrojone masło i rozetrzeć dłońmi. Będzie miało konsystencję tłustej bułki tartej. Spód i brzegi przygotowanej tortownicy wylepić masą ciasteczkową. Wstawić do lodówki, w tym czasie przygotować masę serową.

Przygotowanie masy serowej.
Ser zmielić trzykrotnie. Utrzeć z cukrem na gładką masę. Miksując dodawać po 1 jajku, następnie budyń (mąkę ziemniaczaną) i cukier waniliowy. Masa będzie miała konsystencję dość rzadkiej śmietanki. Wylać przygotowaną masę na zimny spód.
Piec ok. 40-45 minut w temperaturze 175 stopni.
Upieczony sernik będzie miał jasnobrązowy wierzch. Zostawić w zamkniętym piekarniku na co najmniej godzinę (powierzchnia sernika wyrówna się w wyrośniętych miejscach).
Sernik zostawić do wystudzenia, następnie wstawić na co najmniej 3-4 godziny do lodówki.

Czekoladę rozpuścić w rondelku z masłem, dokładnie wymieszać. Przestudzić i rozprowadzić na zimnym serniku. Wstawić do lodówki, aż czekolada stężeje.

Zdjęcie - WANILIOWY SERNIK Z CZEKOLADĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów